Mikä on rossipohjan eristyksen hinta?

Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän rossipohjan eristykselle.

Kilpailuta rossipohjan eristys »
Löydä tekijä remontille UrakkaDiilistä
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta rossipohjan eristys ilmaiseksi »
Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 1.2.2024
Sisällysluettelo

Kuinka paljon rossipohjan eristys maksaa?

Rossipohjan eristyksen hinta on erittäin tapauskohtainen. Eristeen asentaminen itsessään ei ole kallis työ, mutta usein puretaan vanha lattiamateriaali ja asennetaan uusi. Jos uusi valittu lattiamateriaali ei ole esimerkiksi laminaatti tai vinyyli, se myös yleensä pinnoitetaan.

Hintaan vaikuttaa myös joudutaanko rakenteita purkamaan. Tällöin kannattaa miettiä kannattaako myös kohteen salaojitus uusia.

Käytetty työaika on rossipohjan eristyksen hintaan eniten vaikuttava tekijä. Työhön käytetty aika riippuu suuresti koko urakan työnkuvasta. Kilpailuta urakan hinta nopeasti UrakkaDiilin avulla. Saat yhdellä tarjouspyynnöllä useamman tarjouksen todellisilla hinnoilla sinun kohteellesi alueen urakoitsijoilta.

Rossipohjan eristys polyuretaanilevyillä
Rossipohja eristettynä polyuretaani eli PIR-levyillä

Mikä on rossipohja?

Rossipohja, eli tuulettuva alapohja, tarkoittaa koko alaltaan eristettyä lattiaa, jonka alla on tuulettuva ryömintätila. Rossipohja tarkoittaa käytännössä laudoitusta joka kantaa eristettä. Oikein tehtynä se on lattiarakenteena lämmin ja vedoton.

Yleisin alapohjatyyppi tänä päivänä on maanvarainen teräsbetonilaatta, mutta rossipohja on Suomessa erittäin yleinen alapohjatyyppi mökeissä, aitoissa, omakotitaloissa ja muissa pientaloissa.

Miksi tuulettuva alapohja eristetään?

Lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Kun ilman virtaus on estetty, ilma pyrkii menemään lattian kautta alas rossipohjaan. Lattia täytyy siis eristää asianmukaisesti samankaltaisesti kuin ulkoseinä.

Tuulettuvan alapohjarakenteen kanssa lattian alla on nimensä mukaisesti suhteellisen hyvä ilmavirtaus, joka vie niin maaperästä nousevan kosteudun ja kaasut, kuten radonin pois.

Mitä eristämisen vaiheita puurossilattian eristämisessä on?

Alle on eritelty esimerkinomaisesti yleisimpiä työvaiheita rossipohjan eristämisestä.

 1. Ensin tarkastetaan alapohjan kunto ja siivotaan se kaikista mahdollisista lahoavista materiaaleista. Joissain tapauksissa vaihdetaan myös itse alla olevaa maa-ainesta.
 2. Tarkistetaan lattiakoolauspuiden kunto ja näiden jako eli koolausvälit, joka on yleisimmin 600 mm. Jos koolauspuut ovat huonossa kunnossa, ne uusitaan.
 3. Valikoidaan eristysmateriaali. Rossipohjan eristysmateriaali voidaan toteuttaa helposti esimerkiksi rossipohjia varten tehdyillä homehtumattomilla polyuretaanilevyillä tai suulakepuristetuilla polystyreenilevyillä. Näissä yleisimmin leveys on 600 mm, mutta saatavilla on myös valmiiksi oikeaan kokoon leikattuja levyjä.

  Polyuretaanilevyjen lämmöneristävyys on selvästi parempi, joten levyjen paksuus on tyypillisesti 150 - 300 mm. Suulakepuristetun polystreenilevyn paksuus on tyypillisesti 210 mm. Levyt ovat tyypillisesti 2600 mm pitkiä ja päätypontattuja.

  Jos suunniteltu lattiamateriaali on esimerkiksi betonivalu, kannattaa eristelevyt asentaa ilman ponttia, mutta esimerkiksi kipsilevylle sopii hyvin pontin kanssa oleva.
 4. Eristyslevyt asennetaan paikoilleen sisäpuolelta. Levyn päädyissä on lukkopontti ja pitkällä sivulla listaura puulistoille, joilla eristeet kiinnitetään lattiavasoihin. Levyssä on siivekkeet, jotka painautuvat ylöspäin, kun levy painetaan paikoilleen. Tämä tiivistää sen koolauspuihin. Levyn loveamiset ja katkaisemiset voi tehdä helposti käsisahalla.

  Eriste on tiivis, jonka vuoksi alapohjaan ei tarvita eristeen lisäksi erillistä höyrynsulkua saatika tuulensuojaa.
 5. Seuraavaksi pursotetaan eristevaahtoa. Rakenteissa on aina hieman lämpö- ja kosteuselämistä, jonka vuoksi lähtevään ja lopetettavaan päätyyn laitetaan elastistista eristevaahtoa. Elastinen eristevaahto eli PU-saumavaahto pitää rakenteen tiiviinä. Eristevaahtoa laitetaan myös päätypontteihin.
 6. Ylipursoutuneet eristevaahdot leikataan pois ja siirrytään uuden lattiamateriaalin asennukseen.
Polyuretaanilevyjä asennettuna lattiavasojen väliin
Polyuretaanilevyjen asennus lattiavasojen väliin. Ylimääräinen saumausvaahto leikataan ennen lattian pintamateriaalin asennusta.

Miten lisäeristys toteutetaan?

Lisäeristys puurakenteiselle tuulettuvalle alapohjalle voidaan toteuttaa lisäämällä uusi kerros eristettä vanhojen päälle tai poistamalla vanhat eristeet täysin. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa eriste korvataan paksummalla kerroksella eristettä. Molemmissa vaihtoehdoissa rossipohjaan täytyy toteuttaa uusi koolaus lisäeristeitä varten.

Jopa 2000-luvulla rakennetuissa rakennuksissa voi olla ongelmia ilmanpitävyyden kanssa. Lämmityskulut myös nousevat jatkuvasti. Jos lämmityslasku tuntuu korkealta, ammattitaitoinen urakoitsija osaa arvioida lisäeristeiden tarpeellisuuden.

Saako tuulettuvan alapohjan eristämisestä kotitalousvähennystä?

Rossipohjan, eli tuulettuvan alapohjan, eristämisestä voi hakea kotitalousvähennystä. Jos eristettävä alapohja sijaitsee vapaa-ajan asunnolla, voit silti hakea kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys on 40 % työn osuuden arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2024 on 2250 euroa ja puolison kanssa peräti 4500 euroa. Omavastuu on 100 euroa.

Asiakkaiden kokemuksia
Pysyi aikataulussa, teki sovitusti selkeän tarjouksen mukaan ja hyvää jälkeä.
Antti, Helsinki
Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.
Tomi, Kauniainen
Nopeasti vastasi tarjouspyyntöön ja hoiti homman jo seuraavalla viikolla ja aikataulussa. Viestintä oli myös mutkatonta eikä työnjäljessä ole valitettavaa.
Jukka, Tampere
Erittäin hyvä ja laadukas työn jälki. Urakka työstettiin nopeasti. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.
Hannele, Nurmijärvi
Ystävällinen ja hyvä palvelu. Työ tehtiin sovitusti.
Petra, Helsinki
Työn jälki on hyvä ja työntekijät joustavia ja luotettavia. Työ tehtiin ripeällä otteella.
Kaija, Karvia
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta rossipohjan eristys ilmaiseksi »