Mikä on parketin hionnan ja lakkauksen hinta?

Keskimäärin parketin hionnan ja lakkauksen hinta on 1 678 euroa (33,09 euroa/m²). Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän parketin hionnalle ja lakkaukselle.

Kilpailuta lattiatyösi »
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta lattiatyösi ilmaiseksi »
Eemil Kraft
Eemil Kraft
Päivitetty 1.2.2024
Sisällysluettelo

Paljonko parketin hionta maksaa?

Parketin hionnan ja lakkauksen hinta on tyypillisesti 28 - 35 euroa per neliömetri. Kolme merkittävintä hintaan vaikuttavaa tekijää ovat pinta-ala, pintakäsittely ja työn ajankohta. Selvitä tarkka hinta kilpailuttamalla työ UrakkaDiilissä.

Hiottavan alueen pinta-ala

Suuremman pinta-alan työstäminen on neliöhinnaltaan pientä edullisempaa. Erityisesti alle 30 neliön kohteissa neliöhinta voi olla merkittävästi korkeampi. Yli 120 neliömetrin kokoisissa lattioissa neliöhinta ei enää merkittävästi laske pinta-alan kasvaessa.

Lattian pintakäsittely

Kirkas lakkaus on edullisin vaihtoehto. Tyypillisesti myös sävytetty lakkaus on edullisempaa kuin parketin petsaus tai öljyäminen.

Työn ajankohta

Töiden sesonki on touko-heinäkuussa jolloin hinnat ovat korkeammat. Keskihinnat ovat edullisimmillaan marras-joulukuussa.

Mosaiikkiparketin hionta ennen ja jälkeen
Lokakuussa 2022 Järvenpäässä hiotun ja valkolakatun mosaiikkiparketin toteutunut hinta oli 1600 euroa. Kuvassa ylempänä lähtötilanne ja alempana lopputulos.
Parketin hionta pienellä hiomakoneella
Parkettilattian reunat hiotaan pienemmällä hiomakoneella

Kannattaako parketin hionta?

Parkettilattian ehostaminen hionnalla ja lakkauksella on suosittu ja kohtuuhintainen keino ylläpitää asunnon ilmettä ja arvoa. Perinteisen kuultavan lakkauksen sijaan nykyisin on suositumpaa lisätä asunnon valoisuutta sävyttämällä lattia vaaleansävyiseksi. Lattia on myös mahdollista sävyttää tummaksi, petsata, öljytä tai maalata.

Voiko lattiani hioa?

Tyypillisen parkettilattian voi hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Poikkeuksena on massiiviparketit, jotka ovat merkittävästi paksumpia eli niistä löytyy myös enemmän hiontavaraa. Mikäli lattiaan on muodostunut tummia kohtia eli kosteudesta johtuvia tummumia vaaditaan tavallista reilumpaa hiontaa. Tummimien hiominen on mahdollista vain jos hiontavaraa on riittävästi ja kosteus ei ole läpäisyt koko parkettia.

Kauanko lakka kuivuu?

Lakka kuivuu nopeasti, mutta on suositeltavaa antaa sen kuivua rauhassa 2-3 päivää ennen kuin sen päällä kävelee. Painavat huonekalut ja matot on suositeltavaa asettaa paikoilleen noin 1-2 viikon kuluttua lakan lopullisen kovettumisen varmistamiseksi.

Saako työstä kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennyksen saa parketin hionnan ja lakkauksen työn osuudesta. Tyypillisesti työn osuus on 70-90% kokonaishinnasta.

Vuonna 2024 saat vähentää 40% arvonlisäverollisesta työn osuudesta henkilökohtaisessa verotuksessasi. Yhden vuoden aikana voi vähentää enintään 2250 euroa per henkilö eli esimerkiksi pariskunta voi vähentää yhteensä 4500 euroa.

Kotitalousvähennyksen voi saada ainoastaan jos yritys on ennakkoperintärekisterissä. Kaikki UrakkaDiilissä tarjouksia tekevät urakoitsijat ovat ennakkoperintärekisterissä.

Parketin asennus on myös työ, josta saa kotitalousvähennyksen.

Laske sinun urakkasi kotitalousvähennyksen osuus UrakkaDiilin kotitalousvähennyslaskurilla.

Mitä on hyvä tietää ennen työn tilaamista?

Isossa kuvassa projekti koostuu kolmesta vaiheesta: esivalmistelut, urakoitsijan työ ja lakan kuivuminen.

Esivalmistelut ennen urakoitsijan saapumista

Ennen urakoitsijan työtä on tärkeää huolellisesti esivalmistella lattia, jotta ammattilainen pääsee hiomaan kaikista toivomistasi paikoista ja näin lopputuloksesta tulee sinulle mieleinen. Poista ainakin seuraavat ellet sovi urakoitsijan kanssa toisin:

 • Jalka- ja ovilistat
 • Huonekalujen osat joiden alla on parkettia
 • Irroitettavat kaapit, jotka ovat parketin päällä
 • Liukuovet, jotka ovat parketin päällä

Esivalmisteluihin kuuluu myös huonekalujen siirtäminen siten, että hiottavien ja lakattavien huoneiden lattioilla ei ole mitään. Asutun huoneiston työstäminen on mahdollista osissa eli ensin osa huonekaluista siirretään asunnon toiseen osaan, josta ne siirretään lakan kuivumisen jälkeen toiselle puolelle.

Huolehdi myös seuraavat asiat urakoitsijaa varten

 • Asunnossa on sähköt
 • Jokaisessa huoneessa on kattovalo
 • Lämmitys on riittävä lakan kuivumista varten

Miten lattia hiotaan?

Lautaparketin kuten minkä tahansa puu- ja lautalattian hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla ja vaihdetaan hienompaan askel askeleelta. Hionnassa käytetään merkistä ja mallista riippuen 50-80 kiloista lattiahiomakonetta. Seinän reunat ja yksityiskohdat hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella. Lattian puupuhtaaksi hionta eli perusteellinen hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta lakkaus on kestävä ja pitkäikäinen.

Lattian pinta-alasta riippuen tyypillisen kodin parketin hionta kestää 1-3 päivää. Usein urakoitsijat lupaavat esimerkiksi alle 50 neliön kohteen 1-2 päivässä ja 50-100 neliön kohteen 1-3 päivässä.

Vinkki: Lattiahiomakoneen painon vuoksi urakoitsijalle mielyttävän ja sujuvan työympäristön varmistamiseksi suosittelemme varaamaan kohteeseen mahdollisimman esteettömän reitin ja kertomaan urakoitsijalle hyvissä ajoin mahdollisista esteistä kuten hissittömästä kerrostalosta.

Parketin hionta ja lakkaus
Suuri lattiahiomakone painaa yli 50 kiloa

Miten puulaji vaikuttaa lopputulokseen?

Vanhan puulattian hionta paljastaa puun todellisen sävyn. Esimerkiksi koivuparketti on luonnostaan vaaleansävyinen ja mäntyparketti puolestaan on hieman kellertävä. Sävyttämättömänä lakatun lattian väri muuttuu ajan saatossa usein tummemmaksi ja muuttaa puulajista riippuen sävyään. Esimerkiksi koivusta tulee punertava ja männystä kellertävä.

Miten lattia lakataan?

Hienoksi hionnan ja pölyjen puhdistuksen jälkeen on vuorossa lattian lakkaus. Lakkakerroksia vedetään tyypillisesti 3-7 kohteesta ja lakan ominaisuuksista riippuen. Jokaisen kerroksen jälkeen lakan annetaan kuivua. Osa moderneista lakoista kuivuu erittäin nopeasti. Kodin lakkauksessa on suosituinta käyttää kovaa julkisentilan lakkaa, joka kestää parhaiten arjen kulutusta.

Lattian lakkaus telalla
Lattian lakkauksessa voidaan käyttää telaa tai lastaa

Valkokuultolakkaus vai sävytys tummaksi?

Lakkauksen yhteydessä parketin oma puunväri on mahdollista sävyttää vaaleammaksi tai tummemmaksi. Vaaleaksi sävyttämisestä käytetään usein termeijä kuten ranskalainen lakkaus, valkolakkaus ja valkokuultolakkaus. Termeillä tarkoitetaan samaa asiaa. Kuultavaksi sävytetty lakkaus voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Lattia voidaan joko lakata valmiiksi sävytetyllä lakalla tai se voidaan ensin värjätä ja lakata päälle kirkkaalla lakalla. Kuultolakan sävyksi voidaan valkoisen sijaan valita tumma tai värillinen sävy. Jos puun kuvio halutaan peittää se onnistuu parketin maalauksella. Lattian voi maalata lattiamaalilla valkoiseksi tai värillä sävytetyksi esimerkiksi harmaaksi.

Parketin lakkaus
Hiotun parketin käsittelyssä käytetään usein läpinäkyvää kirkasta tai valkokuultoista lakkaa, mutta käsittely on mahdollista myös muilla sävyillä.

Mitä huomioida mosaiikkiparketin hionnassa?

Mosaiikkiparketin käsittelyssä on muutamia erityispiirteitä lautaparketin käsittelyyn verrattuna. Mosaiikin palat ovat herkempiä rikkoutumaan, joten hionta vaatii erityistä huolellisuutta. Irronneiden palojen korjaaminen uusilla paloilla on mahdollista, mutta kannattaa huomioida ettei kaiken kokoisia mosaiikkipaloja enää löydy markkinoilta. Kannattaakin siis hyvissä ajoin mainita urakoitsijalle jos epäilet, että lattiaan täytyy vaihtaa paloja.

Vanha mosaiikkiparketti
Vanha mosaiikkiparketti, mikä kaipaa hiontaa

Voiko kodissa asua työn aikana?

Asuminen parketin hionnan ja lakkauksen aikana ei ole suositeltavaa. Tyypillisesti työn jakaminen kahteen osaan lisää hieman työn hintaa. Jaettaessa työ useaan osaan huonekaluja siirretään, kun lakka on kuivunut. Työ on edullisinta suorittaa, kun asunnossa ei ole huonekaluja.

Voiko parkettia korjata?

Kosteudesta syntyneet tummumat korjataan hiomalla. Jos kosteus on imeytynyt syvälle puuhun sitä ei välttämättä ole mahdollista hioa kokonaan pois.

Parketin irronneet palat voidaan korjata vaihtamalla palat uusiin. Tässä täytyy kuitenkin huomioida se, että saman kokoisia paloja on saatavilla. Esimerkiksi joitain vanhoja mosaiikkiparketin paloja ei enää ole saatavilla.

Pienemmät naarmut lähtevät tavallisesti hionnan yhteydessä. Suurempien kolhujen korjaus onnistuu parhaiten parketin korjausmassalla. Se on tyypillisesti puusta ja lakasta valmistettu aine.

Parketin korjausmassan levittäminen
Parketin korjausmassalla korjataan isommat kolhut

Vahvistettuja parketin hionnan ja lakkauksen hintoja

Viimeisen 12 kuukauden aikana parketin hionta ja lakkaus on maksanut keskimäärin 1 678 euroa ja neliöhinta on ollut keskimäärin 33,09 euroa/m². Edullisin työ oli pelkkä hionta hintaan 800 euroa. Kallein työ oli hionta ja valkokuultolakkaus, mikä maksoi 3 300 euroa. Saat tietää remontillesi hinnan jättämällä tarjouspyynnön UrakkaDiilissä.

Hionta ja valkokuultolakkaus

Keskusta, Äänekoski

68 nelilöä

 • 68 m²
 • 2 300 euroa (33,82 euroa/m²)
 • Työn osuus 1 610 euroa (23,68 euroa/m²)

Töölö, Helsinki

Vanha lautalattia pinta-alaltaan noin 37 neliömetriä.

 • 37 m²
 • 1 200 euroa (32,43 euroa/m²)
 • Työn osuus 950 euroa (25,68 euroa/m²)

Piikkiö, Kaarina

Tumma parketti hiottiin ja valkokuultolakattiin.

 • 80 m²
 • 2 200 euroa (27,50 euroa/m²)
 • Työn osuus 1 700 euroa (21,25 euroa/m²)

Armonkallio, Tampere

Noin 35 neliömetrin kokoisen parketin hionta ja valkokuultolakkaus. Lattiasta korjattiin pienet paikkauksia vaativat kohdat.

 • 38 m²
 • 1 300 euroa (34,21 euroa/m²)
 • Työn osuus 900 euroa (23,68 euroa/m²)

Nisula, Jyväskylä

50-neliöisen puulattian hionta, pohjalakkaus kolmeen kertaan ja valkokuultolakkaus kahteen kertaan.

 • 50 m²
 • 1 300 euroa (26,00 euroa/m²)

Kruununhaka, Helsinki

100-neliöinen kerrostaloasunto.

 • 100 m²
 • 3 300 euroa (33,00 euroa/m²)
 • Työn osuus 2 800 euroa (28,00 euroa/m²)

Pere, Pirkkala

Tammiparketti, missä normaalia kulumaa ja kaksi noin 10 cm kosteuden aiheuttamaa tummumaa.

 • 34 m²
 • 1 500 euroa (44,12 euroa/m²)

Lankkulattia

Kallio, Helsinki

Lankkulattian hionta noin 20 neliömetrin alueelta ja kirkas lakkaus.

 • 20 m²
 • 900 euroa (45,00 euroa/m²)
 • Työn osuus 800 euroa (40,00 euroa/m²)

Soramäki, Hollola

Koiran naarmuttaman mäntylautalattian uudistaminen.

 • 70 m²
 • 1 900 euroa (27,14 euroa/m²)

Lautalattia

Kaivoksela, Vantaa

Lautalattian hionta kahdessa huoneessa noin 15 neliön alueelta.

 • 15 m²
 • 800 euroa (53,33 euroa/m²)
 • Työn osuus 530 euroa (35,33 euroa/m²)

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Pihlajamäki, Helsinki

41 neliömetrin suuruinen mosaiikkiparketti. Vaurioituneet kohdat oli valmiiksi vaihdettu.

 • 41 m²
 • 1 025 euroa (25,00 euroa/m²)
 • Työn osuus 943 euroa (23,00 euroa/m²)

Jyräänmäki, Valkeakoski

Kellastuneen mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus vaaleampaan sävyyn.

 • 55 m²
 • 1 700 euroa (30,91 euroa/m²)

Haaga, Helsinki

Vanha naarmuuntunut mosaiikkiparketti hiottiin ja lakattiin ranskalaiseen tapaan eli kevyesti valkokuultoisena.

 • 30 m²
 • 1 700 euroa (56,67 euroa/m²)

Leppävaara, Espoo

Noin 28 neliön alueelta paikoin erittäin kuluneen mosaiikkiparketin käsittely. Lisäksi mosaiikkiparketin asennus noin 3 neliön alueelle.

 • 28 m²
 • 1 420 euroa (50,71 euroa/m²)
 • Työn osuus 820 euroa (29,29 euroa/m²)

Kauniainen, Kauniainen

Vanha tamminen mosaiikkiparketti uudistettiin.

 • 30 m²
 • 1 420 euroa (47,33 euroa/m²)
 • Työn osuus 1 120 euroa (37,33 euroa/m²)

Mosaiikkiparketin hionta ja valkolakkaus

Kavallinmäki, Espoo

Paikon kuluneen ja tummuneen mosaiikkiparketin uudistaminen.

 • 50 m²
 • 1 400 euroa (28,00 euroa/m²)

Pähkinäpuuparketti

Tapanila, Helsinki

Noin 60 neliömetriä pähkinäpuuparketin hiontaa ja kirkas lakkaus. Lattiassa oli pieniä vaurioita, jotka korjattiin samalla.

 • 60 m²
 • 1 744 euroa (29,07 euroa/m²)

Pelkkä hionta

Latokartano, Helsinki

Kuluneen koivuparketin hionta.

 • 32 m²
 • 800 euroa (25,00 euroa/m²)

Pikku Huopalahti, Helsinki

Noin 50 neliömetrin hionta 2h+k huoneistossa.

 • 50 m²
 • 1 100 euroa (22,00 euroa/m²)

Sauvaparketti

Suna, Espoo

2008 asennetun parketin sekä kahden portaan hionta ja lakkaus.

 • 35 m²
 • 1 172 euroa (33,49 euroa/m²)
 • Työn osuus 700 euroa (20,00 euroa/m²)

Vallila, Helsinki

3-sauvaisen parketin hionta ja lakkaus. Huonekalujen kohtiin oli muodostunut selvä väriero.

 • 55 m²
 • 2 000 euroa (36,36 euroa/m²)

Tammiparketti

Keskusta, Oulu

Tammiparketin hionta ja lakkaus noin 60 neliön alueelta.

 • 60 m²
 • 1 692 euroa (28,20 euroa/m²)
 • Työn osuus 1 425 euroa (23,75 euroa/m²)

Välivainio, Oulu

2009 asennetun tammiparketin hionta.

 • 40 m²
 • 977 euroa (24,43 euroa/m²)
 • Työn osuus 839 euroa (20,97 euroa/m²)

Hinta parketin hionnalle ja lakkaukselle Suomessa

Asiakkaiden kokemuksia
Hyvä ja nopea palvelu.
Merja, Oulu
Yhteistyö sujui erinomaisesti alusta loppuun. Tarjous tuli nopeasti pikaisella aikataululla ja työt saatiin käynnistettyä jopa etuetuajassa. Työ tehtiin nopeasti ja upealla laadulla siitä huolimatta, että lattia jousti paljon, kalusterajat olivat todella näkyvät ja lattia auringon kellastama. Voimme suositella lämpimästi.
Sara, Helsinki
Joustava sopiminen työstä, aikataulu piti luvatusti, kaikki toimi hienosti.
Jussi, Turku
Erinomaista työtä, kommunikointi mutkatonta ja sujuvaa. Halu tehdä hyvä lopputulos. Erityiskiitos joustavuudesta.
Pia, Espoo
Pysyi aikataulussa, teki sovitusti selkeän tarjouksen mukaan ja hyvää jälkeä.
Antti, Helsinki
Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.
Tomi, Kauniainen
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta lattiatyösi ilmaiseksi »