Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 7.2.2021
Sisällysluettelo

Ruuvipaalu on vaivaton perustusmenetelmä

Ruuvipaaluilla tehty perustus
Ruuvipaaluperustus säästää maaperää

Ruuvipaalu, eli kierrepaalu, on maaperään kierrettävä perustusmenetelmä. Ruuvipaaluja käytetään siis muodostamaan rakennusten perustuksia. Sen osia ovat kierrelaippa, teräsputki ja kärkikappale.

Ruuvipaaluperustus voi korvata pilari- tai betoniperustuksen. Sillä voidaan myös korvata paalutus.

Niitä alettiin käyttämään jo 1800-luvulla. Ne ovat kuitenkin yleistyneet paljon viimeisten vuosikymmenten aikana, sillä ruuvipaalu on ennen kaikkea vaivaton menetelmä tehdä perustus erilaisille rakenteille.

Se on vaivaton, koska ruuvipaaluperustuksen kanssa ei tarvitse tehdä eristys-, muotti-, valamis-  tai kaivuutöitä. Muille perustuksille on tärkeä myös rakentaa salaojitus. Ruuvipaalun kanssa tämä ei ole jokaiselle kohteelle välttämätön.

Kierrepaalu säästää aikaa ja maaperää

Kun ruuvipaalu kierretään maahan, se ei aiheuta melua eikä vaadi maansiirtoa. Tästä syystä maaperä tai ympäristö eivät kärsi.

Ruuvipaalun asennus ei säästä ainoastaan ympäröivää maaperää vaan myös silkkaa rahaa. Se on halvempi vaihtoehto verrattuna muihin perustusratkaisuihin, koska se on ajallisesti erittäin nopea perustusvaihtoehto asentaa.

Se myös sopii paikkoihin, joissa muut perustusmenetelmät voivat olla haastavia. Esimerkiksi heikolle maaperälle, sillä ruuvipaalulla on hyvä kantokyky. Ruuvipaalua voi käyttää myös joillain hiekkamailla.

Kantokyky tulee tarpeeseen useiden kuntien tarjoamien tonttien kanssa. Monet tonttien maaperät, joita kunnat tarjoavat, ovat usein pehmeitä. Kantavimmat maaperät ovat jo todennäköisimmin kaavoitettu.

Kierrepaalulla on myös hyvä kantokyky maalajeissa, jotka routivat. Routiva maa tarkoittaa maalajia, joka ei jäädy tasaisesti. Tällöin siihen syntyy kerrosroutaa.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sitä enemmän maa routii, mitä enemmän se imee vettä. Jos maa routii, se voi nostaa kiviä maan alta ja myös aiheuttaa rakennuksen rakenteisiin liikettä routimispaineen vuoksi. Esimerkiksi murske tai hiekka ovat maalajeja, jotka eivät roudi.

Kun ruuvipaalun kierrelaippa kierretään routarajan alapuolelle, se ei tarvitse routaeristystä. Routarajat vaihtelevat Suomessa paljon. Tarkista kohteesi alueellinen routaraja, kun teet ruuvipaaluperustusta. Suomen Ympäristökeskus julkaisee tietoja routarajoista.

Jos urakassasi on ankkurointi, joka vaatii korkeaa vetolujuutta, ruuvipaalu on hyvä vaihtoehto. Vetolujuus tarkoittaa kappaleen kykyä vastustaa vastakkaisiin suuntiin vetävää voimaa.

Kierrepaalun kuormituskestävyys syntyy paalun pituuden, laippaosan pinta-alan, maaperän laadun, paalun pituuden ja putken halkaisijan välisestä suhteesta. Rakennesuunnittelija osaa kertoa oikean paalutyypin, jos kohde on vaativa.

Menetelmää on myös käytetty erilaisissa tilapäisrakennuksissa, koska se on mahdollista asentaa ja purkaa nopeasti. Paalun voi kierittää ylös maaperästä, minkä vuoksi sitä voidaan myös uusiokäyttää.

Menetelmä on myös omiaan sellaiselle kohteelle, johon on hankala ajaa esimerkiksi kaivurilla.

Kierrepaalun hyvät ominaisuudet:

  • Nopea asentaa, jonka myötä säästöä kalusto- ja työkustannuksissa
  • Mahdollista asentaa myös itse rautakankea käyttäen
  • Onnistuu lähes aina yhdellä työmaakäynnillä
  • Sen asentamiseen tarvittava kalusto on kevyttä
  • Ympäröivä maaperä pysyy siistinä
  • Kierrelaippa tuo paljon kantokykyä
  • Mahdollista uusiokäyttää
  • Ei maansiirtotyötä
  • Ei routaeristystä
  • Ei salaojitusta
  • Ei valutyötä
  • Ei muottityötä

Ruuvipaalun asennus

Ruuvipaaluja on montaa erilaista kokoa, jonka vuoksi ne sopivat hyvin eri tyyppisiin perustuksiin. Ruuvipaalut asenneteen joko rautakankea hyödyntämällä käsin tai hydraulisella pyöritysmoottorilla.

Käsinasennettava

Käsinasennettavat ruuvipaalut ovat tee-se-itse-ihmisen suosimia vaihtoehtoja. Ne soveltuvat kohteisiin, joihin ei tarvita montaa paalua. Yleisimmin käsin asennettavia ruuvipaaluja käytetään aidan tai terassin rakentamisessa.

Niitä myydään rautakaupoissa yleensä 1-3 metrin pituisina. Yleisimmin käsinasennettavien paalujen halkaisija on 150 mm ja paaluputken koko on 60,3 mm x 2,9 mm.

Käsin asennuksen vaiheet

  1. Rautakangella lyödään maahan vähintään 20 cm syvä lähtöreikä.
  2. Ruuvipaalu asennetaan kiertämällä myötäpäivään halutun korkuiseksi.

Koneasennettava

Koneellisesti asennettava kierrepaalu taas kierretään kaivinkoneeseen tai kuorma-autoon kiinnitetyllä hydraulisella moottorilla. Jos kohteeseen on huonot kulkuyhteydet, koneellisesti asennettava ruuvipaalu ei tule kuuloonkaan.

Urakoitsija asentaa ruuvipaalua koneellisesti
Koneasennettava ruuvipaalu asennetaan hydraulisella pyöritysmoottorilla

Koneasennus on ainoa vaihtoehto, kun paaluille tuleva kuorma on suuri ja tarvitaan useampia ruuvipaaluja. Lähes poikkeuksetta hallien, omakotitalojen ja muiden suurempien rakennusten ruuvipaalut asennetaan koneellisesti.

Koneasennuksella perustusmenetelmä saadaan upotettua kovempaan maalajiin kuin käsin. Kaikki ruuvipaalut, joissa on yli 150 mm kierrelaipan halkaisija ovat koneasennettavia.

Ennen kuin paalu asennetaan, varmista että, maassa ei kulje tietoliikenne-, puhelin- tai sähkökaapeleita. Asennus voi vaurioittaa myös viemärilinjoja.

Ruuvipaalua ei saa asentaa jos alueella on seismisiä vaikutuksia eikä esimerkiksi turpeeseen. Varmista aina ammattitaitoiselta urakoitsijalta onko kierrepaalu hyvä ratkaisu sinun kohteellesi.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »