Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 20.5.2021
Sisällysluettelo

Sähköinen vai vesikiertoinen lattialämmitys?

Mies asentaa vesikiertoisen lattialämmityksen putkia
Jalkoja hivelevä lämpö kiertää vesikiertoisen lattialämmityksen putkissa.

Lattialämmitys on erittäin miellyttävä paljaiden jalkojen alla niin kylpyhuoneessa kuin muualla asuinkiinteistössä. Se sopii niin mukavuuslämmitykseen kuin tilan päälämmönlähteeksi. Lattialämmityksen avulla vältetään näkyville jäävät patterit ja putket, jotka eivät ole kaikkein kauneimpia sisustuselementtejä.

Yleisimpiä lattialämmityksiä ovat sähköinen ja vesikiertoinen lattialämmitys. Molemmat ajavat asiansa, mutta monille tulee eteen kysymys siitä kumpi olisi omaan kotiin parempi. Avasimme hieman molempien järjestelmien ominaisuuksia, jotta valinta on helpompaa.

Sähköinen lattialämmitys

Sähköinen lattialämmitys on oiva ratkaisu pieniin tiloihin, kuten käytävään tai kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneremontin yhteydessä valitaan usein sähkölämmitteinen, sillä kyseisen lattian halutaan olevan lämmin ympäri vuoden.

Se on edullinen ja yksinkertainen ratkaisu moniin lämmitysjärjestelmiin verrattuna. Se on täysimittainen järjestelmä. Tämä tarkoittaa, että samaan tilaan ei tarvita muita lämmönlähteitä.

Sähköisen lattialämmityksen lämpö itsessään matkaa jalkojen alle lämpökaapelien avulla. Kaapelit ovat koko lämmitetyn lattian alla silmukoina. Lämpökaapeleiden sijasta voidaan käyttää myös lämpömattoa.

Silmukoiden päällä on tasoitetta ohut kerros, jonka päälle on asennettu lattianpäällyste. Lämpökaapelin alle voidaan asentaa eristyslevy, joka tekee lopputuloksesta energiatehokkaamman.

Verrattuna vesikiertoiseen, sen asentamiseen vaadittu korkeus on pienempi. Se nostaa lattiaa alle 10 millimetriä, kun taas vesikiertoisen järjestelmän rakenteet ja putket nostavat sitä vähintään 15 millimetrillä.

Lattian lämpötilaa säädetään yleensä näppärästi termostaatilla, joka löytyy asunnon sisäseinältä. Lämmönsäätö on usein huonekohtainen.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys on omiaan, kun järjestelmä asennetaan koko taloon tai muuten suuriin tiloihin. Se lämmittää talvella ja viilentää kesällä. Vesikiertoinen lattialämmitys toimii siten, että lattian alla on putkia tai letkuja, jotka lämmittävät tilaa.

Lämmitetty vesi lähetetään lämmönlähteeltä syöttöputkilla jakotukille. Tästä lähtee lämmityspiiri. Lämmityspiirejä voi olla yksi tai useampi huoneiden koosta riippuen. Piirejä säädetään säätöventtiileillä, jotka ovat usein jakotukissa.

Jakotukki itsessään ei ole mitään silmänruokaa verrattuna sähköisen lattialämmityksen seiniltä löytyviin termostaatteihin. Ne sijoitetaan yleensä hieman piiloon katseilta.

Lämmitysjärjestelmän energianlähde on joustava, kunhan sillä onnistuu veden lämmitys. Lämmönlähteenä voidaan käyttää esimerkiksi kauko- ja maalämpöä, öljyä, puuta tai peräti suoraa sähköä. Jos asunnossa on ennestään jo vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, on usein viisasta kytkeä uusi tähän kiinni.

Vesikiertoinen lattialämmitys on lämmönlähteen osalta muunneltava, sillä lämmitysmuotoa voidaan tulevaisuudessa vaihtaa avaamatta lattioita. Ainoastaan laite, joka syöttää järjestelmään lämpöä täytyy vaihtaa kajoamatta putkistoihin.

Kumpi tulee edullisemmaksi?

Valmistajia ja niin hintoja sähköiselle lattialämmitykselle löytyy monenlaisia. Voidaan suuntaa-antavasti sanoa, että sähköisen lattialämmityksen hinta asennettuna on noin 50 euroa per neliö, kun taas vesikiertoisen lattialämmityksen hinta asennettuna on noin 80 euroa per neliö.

Asennuksen hintaan vaikuttaa tietenkin myös onko kyseessä kuiva- vai märkätila.

Vesikiertoinen lattialämmitys vaatii lisäksi aina lisälämmönlähteen, jos kiinteistöstä ei löydy vastaavaa järjestelmää ennestään.

Vaikkakin vesikiertoisen lämmityksen asentaminen voi olla hieman kalliimpaa, sen käyttö taas on yleisesti ottaen hieman halvempaa sähköiseen verrattuna. Käyttökustannuksia on kuitenkin hyvin haastava arvioida, sillä se riippuu paljon kodin eristyksestä, sekä tietenkin siitä onko järjestelmä päälämmönlähde.

Vesikiertoisen lattialämmityskokonaisuuden käyttöikä on pidempi kuin sähköisen. Sähköinen lattialämmitys voi kestää noin 25 vuotta, kun taas vesikiertoinen noin 40 vuotta. Vuodet ovat suuntaa-antavia, sillä käyttöikä riippuu aina pääsääntöisesti asentajan ammattitaidosta.

Jos koti on hyvin eristetty ja lattialämmitys on päälämmönlähde, kumpikin lattialämmitysjärjestelmä on taloudellisesti kannattava. Huoneiden lämpötilaa voidaan yleisesti hieman laskea. Kävellessä lämpimän lattian päällä, huone ei tunnu yhtä kylmältä.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »