Mikä on maalämmön asennuksen hinta?

Keskimäärin maalämmön asennuksen hinta on 30 150 euroa. Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän maalämmön asennukselle.

Kilpailuta maalämmön asennus »
Löydä tekijä remontille UrakkaDiilistä
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta maalämmön asennus ilmaiseksi »
Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 1.2.2024
Sisällysluettelo

Mitä ovat maalämmön asennuskustannukset?

Maalämmön asennuksen hinta omakotitaloon on alkaen 12 000 euroa. Se voi kuitenkin toisessa omakotitalossa maksaa peräti 20 000 euroa.

Rivitalossa asennuskustannukset voivat lähteä noin 35 000 eurosta. Kerrostaloon taas kustannukset voivat olla 100 000 euron luokkaa. Hintavaihtelu on suurta, sillä maalämmön asennuskustannukset muodostuvat useasta palasesta.

Niihin vaikuttavat asennetaanko maalämpö vanhaan taloon vai uudiskohteeseen. Jos se asennetaan vanhaan taloon, edellisen lämmitysmuodon purkukustannukset vaihtelevat lämmitysmuodosta riippuen. Lisäksi hintaan tietenkin vaikuttaa pinta-ala, jota lämmitetään.

Maalämmön asennuksen hinta muodostuu:

  • Vanhan lämmitysmuodon purkamisesta
  • Porakaivon tekemisestä
  • Maalämpöpumpun hinnasta
  • Maalämpöpumpun ja sen putkiston asennuksesta

Porakaivon tekeminen on iso osa maalämmön asennuksen hinnasta. Voidaan sanoa suuntaa-antavasti, että porakaivon tekeminen voi maksaa noin 5000 euroa.

Kallioperän poraus maksaa noin 30 euroa metriltä. Lämpökaivo voi usein olla esimerkiksi 150 metriä syvä, jolla on laskettu suuntaa-antava 5000 euron porauskulu.

Yleisesti ottaen kallioperän poraus on kaksi kertaa halvempaa kuin maakerroksen poraus. Kun maakerrosta porataan, täytyy käyttää teräsputkea, joka ei päästä maa-ainesta sortumaan sisälle lämpökaivoon. Sama putki upotetaan pari metriä kiinteään kallioon.

Maakerroksen paksuus ei kuitenkaan yleensä nosta hintaa merkittävästi. Kallioperä on Suomessa lähellä maanpintaa.

Maalämpöpumppu laitteisto taas voi kokonaisuudessaan maksaa 4000 - 10 000 euroa.

Maalämmön asennuksen työn osuuden tarkka hinta selviää, kun kilpailutat urakan helposti UrakkaDiilin avulla. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido kuluttajaa.

Vuonna 2020 - 2024 Pirkanmaan ELY- keskus tukee pientalojen öljylämmityksestä maalämpöön vaihtamista peräti 4000 eurolla. Pirkanmaan ELY keskus käsittelee hakemukset ympäri koko Suomea. Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille. Avustuksia riittää yhteensä noin 36 000 öljy- ja kaasulämmityksen vaihtajalle. Tarkista ajantasainen hakemustilanne ELY-keskuksen sivuilta.

Lue lisää avustuksen vaatimuksista artikkelistamme, joka käsittelee öljylämmityksen vaihtamisesta kestävämpään energiamuotoon.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntää myös energia-avustusta energiatehokkuutta lisääviin korjaushankkeisiin. Sitä voi myös hakea 2020 - 2022. Avustus voi parhaimmillaan kattaa 50 % hankkeen kustannuksesta.

Maalämpöpumppu
Maalämpöpumppu on kestävä valinta.

Saako työstä kotitalousvähennystä?

Maalämmön asennuksesta voi hakea kotitalousvähennystä, joka on 40 % työn osuuden arvonlisäverollisesta hinnasta. Yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin ja vähennyksen omavastuu on 100 euroa. Kaikki UrakkaDiilin urakoitsijat kuuluvat ennakkoperintärekisteriin.

Vähennys on henkilökohtainen. Enimmäismäärä on 2250 euroa, mutta puolison kanssa 4500 euroa maalämmön asennuksen työn osuudesta.

Mikä on maalämmön hinta?

Vaikkakin asennus voi olla suuri kuluerä, maalämpö on edullisempaa kuin muut lämmitysmuodot. Se on omalta tontilta kerättyä huokeaa energiaa. 70 % energiasta on omalta tontilta saatua niin sanotusti ilmaista lämpöä.

Normaalissa omakotitalossa maalämmön lämmityskustannukset ovat noin 500 - 1000 euroa vuodessa. Talven kylmyys ja käytetyn veden määrä vaikuttavat hintaan.

Maalämpöön vaihtamalla voi säästää parhaimmillaan 75 % lämmityskuluissa. Se on suosituin vaihtoehto tuoreisiin omakotitaloihin juurikin sen halpojen käyttökustannusten vuoksi.

Maalämmön avulla saatu säästö riippuu edellisestä lämmitysmuodosta. Jos varaava sähkölämmitys vaihdetaan maalämpöön, säästö lämmityslaskussa on noin 70 - 75 %. Jos taas öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, pienenee lämmityslasku noin 60 %. Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtaminen taas pienentää laskua noin 55 %.

Mitä on maalämpö?

Maalämpö on uusiutuvaa ja puhdasta veteen tai maaperään varastoitunutta energiaa. Energia on peräisin maapallon ytimen hehkusta ja auringon säteilystä. Se ei ole sama asia kuin geoterminen energia, eli maansisäinen lämpö.

Maalämpö kerätään lämmönkeruuputkiston ja maalämpöpumpun avulla. Lämpö matkaa vesikiertoisen lattialämmityksen tai vesikiertoisten patterien kautta ympäri asuntoa, jotta kiinteistö saadaan lämmitettyä.

Käyttövettä voidaan myös lämmittää maalämmöllä.

Maalämpö on tänä päivänä yleinen lämmitysmuoto. Se tulee ajan saatossa halvemmaksi kuin vaikkapa sähkölämmitys, kaukolämpö tai öljylämmitys. Se pärjää myös erinomaisesti Suomen kovissakin pakkasissa.

Miten maalämpöpumppu asennetaan?

Maalämpöpumpun asennus kestää yleensä muutama päivää. Asennusta varten tehdään porakaivo, jonne järjelmän putkisto asennetaan. Porakaivo on yleisimmin 100 - 200 metriä syvä. Putkisto voidaan sijoittaa kylläkin myös sopivaan vesistöön.

Maalämpökaivon poraus
Lämpökaivon poraus on yleisin vaihtoehto lämpöpumpun putkiston asettamiselle.

Joissain tapauksissa se voidaan myös asettaa vaakatasoon vähintään metrin syvyyteen laajemmalle maa-alueelle. Tämä tehdään yleensä silloin, kun peruskallio on poikkeuksellisen syvällä ja hankkeen porauskustannukset nousisivat kohtuuttomiksi.

Ammattitaitoinen urakoitsija osaa arvioida parhaan mahdollisen sijoituksen putkistolle.

Porausreiän maakerros osuus vuorataan teräsputkella. Lämpöpumpun putkisto täytetään keräysnesteellä ja upotetaan reikään.

Porauskaluston siirtyy pois ja tavallisesti vanha kattila poistetaan sisätiloista. Uusi Lämpöpumppu toimitetaan kohteeseen.

Lämpöpumpun ja seinän välille viedään putki. Liitännän jälkeen keruuneste pumpataan koko maalämpöjärjestelmään. Sähköasentaja kytkee pumpun keskukseen ja työ on valmis.

Miten maalämpöpumppu toimii?

Lämpökaivoon, vesistöön tai vaakatasoon reilun metrin syvyyteen asetetussa lämmönkeruuputkistossa kiertää lämmönkeruuneste. Se koostuu 30 % bioetanolista ja 70 % vedestä. Etanoli estää vettä jäätymästä.

Neste liikkuu maalämpöpumppuun 1–4 ºC-asteen lämpöisenä, jossa lämpö siirtyy lämmönkeruunesteestä kylmäaineeseen. Tällöin kylmäaine kiehahtaa ja muuttuu kaasumaiseen muotoon.

Se matkaa kaasumaisena kompressoriin, jonka paineessa sen lämpötila nousee halutessa peräti 100 ºC-asteeseen. Lämmönkeruuneste taas viilenee noin 0 ºC-asteiseksi ja palaa takaisin pumppujärjestelmän putkistoon.

Kompressorista kylmäaine menee lauhduttimeen, jossa lämpö siirtyy veteen, jolla asunto lämmitetään. Kylmäaine muuttuu takaisin nesteeksi luovutettuaan lämmön.

Kylmäaine matkaa paisuntaventtiiliin. Siellä sen lämpötila putoaa 10 pakkasasteeseen. Se matkaa höyrystimeen, jossa se kohtaa jälleen lämmönkeruunesteen ja prosessi alkaa alusta.

Vahvistettuja maalämmön asennuksen hintoja

Viimeisen 12 kuukauden aikana maalämmön asennus on maksanut keskimäärin 30 150 euroa. Kallein työ oli avaimet käteen -paketti, mikä maksoi 36 300 euroa. Saat tietää remontillesi hinnan jättämällä tarjouspyynnön UrakkaDiilissä.

Avaimet käteen -paketti

Koivistonkylä, Tampere

3-kerroksisen 1950-luvulla rakennetun rintamamiestalon lämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Maalämmön asennus ja lämpöverkoston rakentaminen.

  • 36 300 euroa
Asiakkaiden kokemuksia
Pysyi aikataulussa, teki sovitusti selkeän tarjouksen mukaan ja hyvää jälkeä.
Antti, Helsinki
Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.
Tomi, Kauniainen
Nopeasti vastasi tarjouspyyntöön ja hoiti homman jo seuraavalla viikolla ja aikataulussa. Viestintä oli myös mutkatonta eikä työnjäljessä ole valitettavaa.
Jukka, Tampere
Erittäin hyvä ja laadukas työn jälki. Urakka työstettiin nopeasti. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.
Hannele, Nurmijärvi
Ystävällinen ja hyvä palvelu. Työ tehtiin sovitusti.
Petra, Helsinki
Työn jälki on hyvä ja työntekijät joustavia ja luotettavia. Työ tehtiin ripeällä otteella.
Kaija, Karvia
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta maalämmön asennus ilmaiseksi »