Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 7.2.2021
Sisällysluettelo

Kauniin karu mikrosementti sopii moneen

Mikrosementti portaikossa
Mikrosementti sopii vaikkapa portaikkoon, koska se kestää kulutusta

Mikrosementti eli akryylisementtipinnoite on sementtipohjainen pinnoite, jolla on betonin ulkomuoto, mutta ei monia betonin huonoja ominaisuuksia. Betoni on haastava materiaali, koska se on kylmä ja painava sekä halkeilee.

Mikrosementti taas koostuu kahdesta komponentista, joista toinen osa on vesi tai akryylipohjainen lisäaine, jossa on vettä. Akryylin tuoman elastisuuden vuoksi sitä on huomattavasti helpompi työstää kuin betonia. Mikrosementtipinnoite kestää kulutusta vaikkakin on vain muutaman millin paksuinen, jonka vuoksi se sopii hyvin myös esimerkiksi portaikkoon.

Urakoitsija levittämässä mikrosementtiä lattialle
Mikrosementti voidaan levittää lastalla

Siinä on eläväinen pilvimäinen kuviointi, koska se on hienojakoisempaa kuin normaali portlandsementti. Sen rouhea ja karu pinta miellyttää monen esteettistä silmää. Se soveltuu moneen eri paikkaan, kuten vaikkapa keittiön työtasoon tai peräti seinään. Seiniä ei suinkaan tarvitse aina maalata tai tapetoida.

Keittiön seinä, jossa on käytetty mikrosementtiä
Karu ja rouhea pinta näyttää elegantilta myös keittiössä

Se kestää myös hyvin kylmää ja kuumaa. Tästä syystä sitä voidaan käyttää vaikkapa takan edustalla, koska siihen tarvitaan materiaali, joka ei pala. Allekirjoittaneen silmää mikrosementti miellyttää enemmän kuin peltilevy. Tulisijojen pinnat voi myös päivittää sementillä.

Sen vuoksi, että se kestää myös kylmää, sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi ulkoterassilla. Jos ulkoterassi sijaitsee Suomen sääoloissa, se ei kuitenkaan saa olla vesiohenteinen.

Jos haluaa muuttaa varaston asuttavan oloiseksi, pinnoite voi olla tähänkin hyvä ratkaisu, sillä varastotilojen lattiat ovat usein rumia ja karu ja rouhea pinta muuttaa helposti ulkoilmettä. Jos esimerkiksi autotallissakin tulee harrastettua muuta kuin auton säilyttämistä, se voi sopia samassa mielessä sinne.

Vanhan kellastuneen parketin voi purkaa ja sen alla olevan betonitason tasoittaa, minkä jälkeen voidaan pinnoittaa lattiataso mikrosementillä, joka tekee siitä ääntä eristävän sekä miellyttävän lämpimän verrattuna betoniin.

Mikrosementti kylpyhuoneen uudistajana

Mikrosementti on suosittu vaihtoehto kylpyhuoneen uudistamisessa. Se on erittäin helppohoitoinen. Moni valitsee mikrosementoinnin sen saumattomuuden vuoksi. Kylpyhuoneen kaakeleiden saumat likaantuvat nimittäin helposti ja niiden puhtaanapito vaikkapa hammasharjalla rapsuteltuna voi olla suurikin vaiva.

Kylpyhuoneremontin purkukustannuksissa säästää myös sievoisen pennin, koska sementin voi asentaa monissa tapauksissa vanhojen kaakeleiden päälle.

Jos olet osakkaana taloyhtiössä, taloyhtiön täytyy remontti-ilmoituksen pohjalta hyväksyä pinnoitteen levittäminen vanhojen kaakeleiden päälle, kuten muutkin remontit. Taloyhtiö voi monessa tapauksessa vaatia kaakeleiden purkamisen.

Miten se asennetaan?

Pinta puhdistetaan ensin perusteellisesti ja tasoitetaan. Sitten päälle levitetään itse mikrosementti, jonka jälkeen työstettävä pinta-ala suojataan 2 - 4 kerroksella lakkaa.

Joitain markkinoilla olevia tuotteita levitetään ohuesti useammin kuin kerran. Jokaisen kerran välissä työstettävän pinnan annetaan kuivua. Joskus kerroksen levittämisen jälkeen se täytyy myös hioa. Monesti levitettävät tuotteet viimeistellään myös suojalakalla.

Kuinka paljon mikrosementointi maksaa?

Mikrosementoinnin hinta riippuu paljon kohteen koosta ja siitä pinnoitetaanko vain lattia vai myös seinät sekä joudutaanko tekemään jonkinlaisia purkutöitä. Keskikokoisen kylpyhuoneen mikrosementointi voi maksaa noin 4 500 €.

Suuntaa antavasti voidaan sanoa, että alle 20 neliömetrin pinta-alan työstäminen maksaa päälle 300 € per neliömetri. Jos työstettävä pinta-ala on jossain 20 ja 50 neliömetrin välillä, neliömetrihinta on jossain 150 € ja 300 € välillä. Jos työstettävää pinta-alaa taas on yli 50 neliömetriä, hinta liikkuu 150 €:sta alaspäin per neliömetri.

Mikrosementin halkeilu ja muut ongelmat

Mikrosementti ei ole täysin ongelmaton niin kuin ei mikään remonttiratkaisu. Suurimmat ongelmat syntyvät väärien materiaalien käyttämisestä. On olemassa esimerkiksi edullisempia mikrosementtejä, jotka eivät sovellu käytettäväksi kylpyhuoneeseen ilman suihkukoppia, jota ei jokaisesta suomalaisesta kodista löydy. Jos tällaista pinnoitetta käytetään kuitenkin märkätilassa, siihen ilmestyy läikkiä.

Toinen pinnoitteen ongelma johtuu tehdyn työn laadusta. Halkeileva mikrosementti on merkki siitä, että se on asennettu ilman verkoitusta, joka estää pinnan liikkumista. Jos verkoitusta ei asenneta, pinta voi halkeilla.  Myös eri tuoteperheiden käyttäminen ristiin voi olla toinen syy siihen, että mikrosementti halkeilee. On erittäin tärkeää käyttää vain yhden tuoteperheen materiaaleja.

Jos pintaan on ilmestynyt halkeamia tai läikkiä, pinnoite täytyy hioa täysin pois ja asentaa uusi. Minkäänlaista oikoreittiä tähän ei ole.

Ennen kuin tilaat pinnoitteen, varmista, että yrityksellä on laadunvalvontajärjestelmä. Tiedustele myös onko edellisissä asennuksissa esiintynyt läikkiä tai halkeamia ja varmista, että he käyttävät vain yhden tuoteperheen märkätiloihin soveltuvia materiaaleja, jos kyse on esimerkiksi kylpyhuoneesta.


Vinosti leikatun lattialaatan kiinnitys
Remontti-ilmoitus taloyhtiössä
Mies maalaamassa omakotitaloa
Kotitalousvähennys 2024 ja 2023
Patolevy rullalla sokkelin päällä
Mikä on patolevy?
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »