Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 7.2.2021
Sisällysluettelo

Patolevy suojaa kosteudelta

Patolevy rullalla sokkelin päällä
Patolevyä myydään rullatavarana

Patolevy on nystyräinen levy, joka asetetaan sokkelin viereen. Yleisimmin levy on tehty polypropeenista. Se poistaa kosteutta talon perustuksista.

Lämmin sokkeli päästää vesihöyryä, joka ensin kondensoituu patolevyyn. Tästä se valuu salaojiin. Täältä vesi ohjautuu pois perustusten läheltä. Se myös ohjaa seinustan vettä pois.

Patolevyt toimivat hyvin Suomen sääoloissa. Patolevy on nimittäin hyvin joustava ja kestävä. Se ei maadu tai mätäne vuosienkaan aikana ja kestää hyvin maan happamuutta sekä pakkasta. Parhaimmillaan patolevy kestää myös yli 80 °C lämpötilaa.

Patolevyä kutsutaan myös sokkelilevyksi, nystyrälevyksi tai patosuojalevyksi.

Sokkelilevyn tehtäviä

  1. Kapillaarikatkon aikaan saaminen. Kapillaarikatko tarkoittaa nimensä mukaisesti veden kapillaarisen siirtymisen katkaisemista. Vesi liikkuu kapillaarisesti materiaalin huokosalipaineen vaikutuksesta. Huokosalipaine syntyy taas veden pintajännitysvoimien vuoksi. Vesi siirtyy huokosalipaineen vaikutuksesta, kun esimerkiksi betonisokkeli koskettaa vapaata vettä tai toista materiaalia, joka on kapillaarisella kosteusalueella.
  2. Veden valutuskerroksen aikaan saaminen. Valutuskerros päästää veden ja ilman poistumisen betonin pintakerroksista.
  3. Ympäröivässä maassa olevan veden pysäyttäminen. Patolevy estää veden pääsyn kosketuksiin perusmuurin kanssa.

Patolevyn asennus

Patolevyn asennus tehdään useimmiten rakennuksen salaojituksen yhteydessä. Patolevy kiinnitetään joko nauloilla tai muilla kiinnikkeillä. Sokkelilevyn nystyrät asennetaan rakennuksen sokkelia kohti.

Nystyrät ovat juurikin ne, jotka estävät veden kondensoitumisen itse muuriin. Nystyrät jättävät riittävän ilmaraon kosteuden tiivistymiselle levyyn.

Patolevyn asennukseen on nähtävissä erilaisia toteutuksia. Toiset asentavat sen siten, että se jää maanpinnan yläpuolelle. Levy laitetaan tällöin paikoilleen ja sitten, kun ulkopuoliset täytöt on tehty, sokkelilevyn yläreuna katkaistaan oikealle korkeudelle. Tällöin levy pysyy puhtaana. Kuitenkin auringon lämpö voi aiheuttaa näkyvillä olevaan muovilevyyn kupruja.

Tästä syystä patolevyn yläreuna jätetään usein noin 5 cm maanpinnan alle ja suojataan patolevylistalla. Patolevylista on lista, joka asennetaan sokkelilevyn ja sokkelin väliin. Tämä estää maa-aineksen siirtymisen nystyröiden väliin sokkelin ja patolevyn välillä. Patolevylista tekee myös lopputuloksesta siistimmän näköisen. Kun sokkelilevyn ja perusmuurin yläosa suljetaan, sillä suljetaan myös turhan kosteuden pääsy perusmuurin ja nystyrälevyn väliin.

Patolevy voidaan kiinnittää sokkeliin tulppanauloilla, lyöntiniiteillä tai muilla kiinnikkeillä. Jotkut urakoitsijat eivät halua tehdä ylimääräisiä reikiä sokkeliin kiinnitystä varten ja luottavat siihen, että maa-aines pitää sokkelin paikoillaan. UrakkaDiili suosittelee kiinnittämään levyn sokkeliin.

Levyn alle asennetaan haastavissa paikoissa bitumikermieristys. Se on eräänlainen tuplavarmistus sille, että kosteus ei pääse perusmuuriin.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »