Suurelle osalle suomalaisista arvokkain omaisuus on heidän omistama asunto-osake. Säännöllinen remontointi on tärkeää, jotta asunto-osake säilyttää arvonsa. Mitä kaikkea osakas voi remontoida? Milloin ja miten remontti-ilmoitus pitää tehdä?
Osakas voi remontoida niissä tiloissa, joihin hänellä on hallintaoikeus. Osakkaan hallinnassa olevat tilat on kerrottu taloyhtiön yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä. Selitelmässä voidaan määritellä esimerkiksi, että osakkaan hallinnassa oleva huoneisto koostuu wc-tilasta, kylpyhuoneesta, keittiöstä ja kahdesta huoneesta.
Eli osakas saa remontoida esimerkiksi uuden kylpyhuoneen, mutta osakas ei saa tehdä remontteja huoneiston ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa myös huoneiston ulkoikkunoita, -seiniä ja -ovia. Huoneiston hallintaan kuuluvat parvekkeet, joihin on pääsy yhdestä tai kahdesta huoneistosta. Osakas voi remontoida parveketta siten, että tehdyt muutokset eivät vaikuta toisiin huoneistoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä parvekeseinämän sisäpuolta sekä lattiaa. Taloyhtiö voi esimerkiksi kieltää lautasantennien asentamisen parvekkeelle sillä perusteella, että ne rumentavat julkisivua.
Taloyhtiö voi kuitenkin myöntää osakkaalle luvan tehdä remontteja huoneiston ulkopuolella harkinnan seurauksena. Taloyhtiö voi siis myös kieltää remontin täysin tai asettaa sille tiettyjä ehtoja.
Jos rivitalohuoneiston taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei määrätä toisin, rivitalohuoneiston piha-alue ei ole osakashallinnassa. Jos piha-aluetta ei ole mainittu siellä, ainoastaan taloyhtiö saa tehdä alueella muutoksia. Taloyhtiö voi tällöin kieltää osakasta tekemästä koirankoppia tai istuttamasta puita. Taloyhtiön ei tarvitse perustella kieltoa, mutta sen täytyy kohdella eri osakkaita samanarvoisesta.
Remontit, joista pitää aina ilmoittaa:
Tarkista lisäksi isännöitsijältä täytyykö taloyhtiössä ilmoittaa seuraavista:
Näistä osakkaan ei tarvitse ilmoittaa:
Osakkaan täytyy myös ilmoittaa remonteista, jotka aiheuttavat meluhaittaa muille osakkaille. Kun esimerkiksi muovimatto vaihdetaan parkettiin, taloyhtiö voi vaatia osakasta pitämään äänieristyksen samalla tasolla, jotta askeläänet eivät häiritse muita osakkaita.
Osakkaan täytyy ilmoittaa huoneistossa tehtävistä remonteista taloyhtiölle kirjallisesti. Osakkaan täytyy toimittaa remontti-ilmoitus isännöitsijälle. Isännöitsijä vastaa siitä, että remontista ilmoitetaan tarpeen vaatiessa muille osakkaille. Käytännössä isännöitsijä ilmoittaa osakkaille, jos se vaikuttaa heidän omistuksessa tai käytössä olevien huoneistojen käyttämiseen.
Remontista täytyy ilmoittaa oikein, että isännöitsijäntodistukseen saadaan asianmukainen merkintä. Remontti-ilmoituksesta täytyy löytyä osakkaan nimi ja yhteystiedot, osoite, mitä korjataan, remontin alkamisaika, remontin kesto ja kuka tekee remontin. Huomioi, että myös työn valvojien, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden nimet, yhteystiedot ja y-tunnukset täytyy ilmoittaa.
Riippuen taloyhtiöstä, isännöintiyritykset voivat ohjeistaa osakkaita jättämään remontti-ilmoitukset myös isännöintiyrityksen verkkosivuilta. Varmista isännöitsijältä miten remontti-ilmoitus pitää tehdä omassa taloyhtiössäsi.
Heti ilmoituksen jättämisen jälkeen, taloyhtiön täytyy kertoa osakkaalle millaisella aikataululla remontti-ilmoituksen käsittely etenee sekä osakkaalle koituvat valvonta- ja käsittelykustannukset.
Taloyhtiön täytyy käsitellä ilmoitukset viivyttelemättä. Kohtuullinen käsittelyaika on maksimissaan yksi kuukausi ja loma-aikoina maksimissaan kaksi kuukautta. Hyvissä taloyhtiöissä ilmoitukset käsitellään nopeammin.
Remonttia ei missään nimessä saa aloittaa ennen kuin taloyhtiö on antanut siihen luvan.
Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä
Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5
UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu