Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 28.6.2023
Sisällysluettelo

Kattopelti - miten valita oikea peltikate

Erilaisia kattopeltejä
Kattopeltejä löytyy markkinoilta monia erilaisia niin väriltään kuin profiililtaan

Peltikatto sopii niin mansardikatolle, pulpettikatolle, aumakatolle kuin harjakatolle. Ainoastaan tasakatolle peltikatto ei sovi. Siihen täytyy asentaa huopakatto, eli bitumikate.

Kattopelti siis sopii lähes katolle kuin katolle ja on elinkaarensa puolesta paras vaihtoehto. Kattopellin valitseminen ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteistä, sillä pelkkiä nimityksiä eri katoille on jo pitkä lista, saatikka tuotteita. Avasimme hieman mistä lähteä liikkeelle, kun peltikaton asennus on ajankohtainen.

Profiilipeltikatto on tänä päivänä yleisnimitys kaikille peltikatoille, jotka on muotoillusta kattopellistä. Profiilipelti tai profiloitu tarkoittaa yksinkertaisesti kuvioitua tai muotoiltua kattopeltiä.

Kattopellit jakautuvat kolmeen erilaiseen profiiliin:

  1. Pystysaumakatteet
  2. Muotokatteet
  3. Poimulevykatteet

Pystysaumakatteet ovat lappeen mittaisia valmiita katelevyjä. Lape on katon viisto pinta.  Lukkosaumakatto on pystysaumainen peltikate. Ne muistuttavat profiililtaan paljolti peltisepän tekemää konesaumakattoa.

Katossa voi olla runsaasti kattoikkunoita, läpivientejä, kattolyhtyjä ja ulko- ja sisäjiirejä tai peräti pyöreitä muotoja. Tällöin katto on hyvin monimuotoinen. Tällaiseen kattoon sopii konesaumakatto. Konesaumakatto on tarkkaa peltisepän käsityötä.

Muotolevykatteet ovat metallikatteita, jotka on profiloitu poikittais- ja pituussuuntaan. Nekin ovat yleisimmin lappeen mittaisia. Muotokate voi muistuttaa esimerkiksi tiilikuviointia.

Poimulevykate, eli aaltopeltikatto, on teräsohutlevy, joka on myös lappeen mittainen. Katteen levyt ladotaan katolle limittäin, jolloin ei synny vaakasaumoja.

Se on verrattain helppo asentaa, perinteikäs ja myös edullinen. Raitamaiset urat vievät veden tehokkaasti pois. Katteen aallon muoto voi olla joko pyöreä tai kulmikas, mutta poimulevykatteen pohja- ja harjakohdat ovat kulmikkaampia. Ne sopivat niin teollisuusrakennuksen kuin asuinkiinteistön katolle.

Katon kaltevuus määrittää paljon

Yleisimpien kattopeltien minimikaltevuuksia:

  • Tiilikuvioitu peltikate minimikaltevuus on noin 14°
  • Aaltopeltikatteen minimikaltevuus on noin 11°
  • Lukkosaumatun ja konesaumatun peltikatteen minimikaltevuus on noin 6°- 8°

Mitä loivempi katto, sitä vähemmän kattopeltivaihtoehtoja. Jyrkkä kattokulma auttaa itsessään veden poistamisessa katolta, mutta yhtälailla veden täytyy poistua hyvin loivalta peltikatolta.

Jos katon kaltevuus on noin 1:5 - 1:10, eli erittäin loiva, kannattaa kattopelliksi valita ehdottomasti pystysaumakate, eli lukkosaumakatto, tai vaihtoehtoisesti konesaumakatto. 1:5 kaltevuus tarkoittaa, että katon lape nousee metrin viiden metrin matkalla.

Suoraprofiilinen saumakatto on yksinkertaisesti loivalle katolle paras vaihtoehto, koska vesi ohjautuu näiltä pois tehokkaasti. Suoraprofiilinen saumakatto koostuu yhtenäisestä ja suorasta peltipinnasta. Ruukki Classic on yleinen vaihtoehto suomalaisilla loivilla katoilla.

Aaltopeltikate, eli poimulevykate, taas on edullisempi vaihtoehto loivalle katolle, mutta ei sovi kaikkein loivimpiin vesikatteisiin, kuten lukkosaumakatto.

Kun puhutaan jyrkästä katosta, puhutaan kaltevuudeltaan jyrkemmästä kuin 1:10. Edellä mainitut kattopellit sopivat myös jyrkemmille katoille, mutta esimerkiksi tiilikattoa halutessaan aito tiilikatto ei välttämättä ole mahdollinen. Onneksi löytyy metallisia vastineita.

Kevyt tiilikuvioitu kattopelti on hyvä jyrkkien kattojen vaihtoehto jos tiilikatto olisi liian raskas kattorakenteille. Se on myös usein kattotiiliä halvempi vaihtoehto.

Tiilikuvioitu kattopelti ei ole yhtä äänetön kuin tiilikatto, mutta ammattitaitoinen urakoitsija osaa lisätä tarvittaessa katon äänieristystä vesikatteen alle. Katto voidaan myös pinnoittaa kivisirotteella, joka hiljentää sateenropinaa.

Sinkitty kattopelti on erinomainen vaihtoehto. Sinkkikalvo suojaa kattoa korroosiolta. Korroosiosuoja paranee entisestään huoltomaalauksella. Sitä ei saa maalata kuin vasta vähintään 1-2 vuoden jälkeen asennuksesta.

Alumiinikate on kalliimpi vaihtoehto kuin perinteinen teräksestä tehty kattopelti. Alumiini ei kuitenkaan ruostu ja se kestää hyvin auringosta johtuvaa UV-säteilyä.

Pintaan syntyvä oksidikerros suojaa kattoa, kun se on kosketuksissa hapen kanssa. Alumiini kuitenkin lämpölaajentuu ja tämä on huomioitava sitä asennettaessa.

Kantavat poimulevyt ovat edullinen ratkaisu jos kattorakenteissa on hyvin pitkät jännevälit. Tällöin ei tarvita muita kantavia rakenteita runkokehien väliin. Kyseisillä levyillä sivuttaiskuormaa voidaan siirtää katon runkoon tai perustuksiin, kun se mitoitetaan jäykistäväksi levyksi.

Kattopellin värivalinta

Kun profiili on valittu, pääsee valitsemaan katteen värimaailmaa. Katteen väri on lähtökohtaisesti makuasia. Materiaaleja ja värejä kannattaa aina päästä tarkastelemaan luonnossa, sillä ne eivät aina pääse oikeuksiinsa kuvastoissa.

JanLa tarjoaa peräti 21 eri värivaihtoehtoa konesaumakatolle. Alle on eritelty Ruukin Vimpelin tehtaalla profiloidut vakiovärit.

Ruukin vakiovärit

  • RR11 - Havunvihreä
  • RR20 - Valkoinen
  • RR23 - Tumman harmaa
  • RR29 - Punainen
  • RR32 - Tumman harmaa
  • RR33 - Musta
  • RR750 - Tiilen punainen

Kattopeltien värivaihtoehtoja on markkinoilla useita, mutta kannattaa aina ensin tarkistaa oman asuinalueen kaavoitus ja rajoitukset. Useimmiten värin valinta on suhteellisen vapaata.

Sopivaa kontrastia luovat yhdistelmät ovat usein hienoja ratkaisuja. Valkoisen julkisivun omaava rakennus voi toimia hienosti mustan katteen kanssa.

Jos nautit tiilikattojen ulkonäöstä, mutta olet materiaalissa päätymässä kuitenkin peltikattoon, voit hankkia väriksi esimerkiksi tiilenpunaisen (RR750). Erilaiset harmaan sävyt (RR23, RR 32) ovat erittäin klassisia ja varmoja vaihtoehtoja kattopeltien väreissä.

Musta (RR33) voi tehdä kuitenkin erittäin tyylikkään ja dramaattisen julkisivun rakennukselle, kun taas vihreä (RR11) voi johtaa erittäin luonnonomaiseen lopputulokseen.

Ei sovi unohtaa, että katto on kokonaisuus. Vesikourujen, kattoturvatuotteiden ja otsalautojen värivalinnat voivat korostaa lopputulosta.

Kun olet löytänyt sopivan profiilin ja värin omalle kohteellesi, älä tyydy vain yhteen tarjoukseen. Voit saada yhdellä tarjouksella useamman tarjouspyynnön omaan sähköpostiisi alueesi urakoitsijoilta. Kilpailuta peltikaton asennus UrakkaDiilin kautta.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »