Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 19.4.2021
Sisällysluettelo

Kattotuolit ovat yläpohjan kantava rakenne

Kattotuolit
Kattotuolien täytyy Suomessa kannatella suuriakin lumimassoja

Kattotuolit, eli kattoristikot, ovat vesikatteen, kuten kattopeltien kannatinrakenteita. Yleisimmin ne koostuvat puisista palkeista, jotka on kiinnitetty ristikko- tai kolmiomuotoon. Isommissa kohteissa käytetään myös hitsattuja metallisia kattotuoleja.

Kattotuolien kolmiomuoto ehkäisee liitoksiin muodostuvan taivutusjännityksen tekemällä siitä jäykän kappaleen.

Perinteiset kattotuolit on yleisimmin tehty työmaalla laudoista ja lankuista naulaamalla. Teollisesti valmistetut naulalevyristikot eli NR-ristikot yleistyivät 1900-luvun lopulla. Ne tehdään mitallistetusta lankusta, joka kiinnitetään toisiinsa nimensä mukaisesti naulalevyillä. Ne ovat yleensä 42x98/123.

Kattotuoleja on olemassa monia eri tyyppejä. Kerrosten lukumäärä ja katon malli vaikuttavat mahdolliseen kattotuolityyppiin. Ammattitaitoinen urakoitsija osaa valikoida oikean kattoristikkotyypiin ennen kattoremontin aloittamista.

Yleisiä kattoristikkotyyppejä ovat:

  • Harjaristikko
  • Pulpettiristikko
  • Kehäristikko
  • Mansardiristikko
  • Kehäristikko
  • Saksiristikko

Jos valitussa ristikkotyypissä jännevälit ovat alle 20 metrisiä, voidaan sanoa, että puinen kattotuoli on materiaaliltaan halvin vaihtoehto. Jänneväli tarkoittaa yksinkertaisesti palkkien väliä. Pidemmillä jänneväleillä edullisemmaksi tulevat esimerkiksi liimapuupalkki tai teräsristikko.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kattotuolit vaikuttavat turvallisuuteen. UrakkaDiili ei suosittele säästämään kattotuoleissa niiden kestävyyden varjolla. Parempia paikkoja säästää ovat esimerkiksi vesikatteen materiaalit.

Suomessa katon täytyy kestää isojakin lumimassoja. Täten voidaan välttää kattosortumia, jotka voivat olla hyvinkin vaarallisia. Kestävät kattotuolit ovat kantavan katon selkäranka.

Ristikot kestävät pystysuoria voimia. Ne kuitenkin tuetaan myös poikkisuuntaan vinositeiden avulla. Lumimyrskyn tai tulipalon sattuessa, oikein toteutettu kattoristikko hidastaa tai estää täysin kattorakenteen sortumisen.

Ristikot kantavat aina minimissään 1,6-kertaisen kuorman. Siten katto ottaa vastaan paremmin lunta ja tuulta. Kattotuolit kuitenkin mitoitetaan tarkasti, eikä niille yleensä lasketa turhaa ylimääräistä kantokykyä.

Ne mitoitetaan kestämään minimissään peruslumikuormaa. Peruslumikuorma on tilastollisesti suurin lumen määrä tasakatolla viimeisen 30 vuoden sisään.

Kattoristikot suunnitellaan poikkeuksetta tapauskohtaisesti. Ammattilainen osaa valikoida ja mitoittaa oikein sinun rakennukselle sopivan kattoristikkotyypin.

Mitä pelkkä kattotuolien asennus maksaa?

Kattotuolien asennuksen hinta vaihtelee suuresti jos ne rakennetaan työmaalla, koska ne mitoitetaan tapauskohtaisesti.

Jos kattotuolit on jo hankittu tehdasvalmisteisena tai muutoin rakennettu valmiiksi työmaalle, mahdolliset nosturikulut ja pääsy kohteelle vaikuttavat urakan vaativuuden myötä sen hintaan. Pelkkä kymmenen kattotuolin asentaminen omakotitaloon voi maksaa noin 900€.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta remontti ilmaiseksi »
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta remontti ilmaiseksi »