Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän sammaleen poistolle.
Kilpailuta sammaleen poisto »Sammaleen poiston hinta on erittäin tapauskohtaista. Pohjapinta-alaltaan 150 neliöisen omakotitalon tai mökin katolta sammaleen poisto voi maksaa noin 1800 euroa.
Työn hintaan vaikuttaa paljon se tehdäänkö samassa katon pinnoitus vai ei. Pinnoittaminen ja esimerkiksi rikkinäisten kattotiilien vaihtaminen vaikuttaa työn hintaan.
Tekemällä kuvaavan tarjouspyynnön UrakkaDiilin kautta saat useamman tarjouksen todellisilla hinnoilla sähköpostiin oman alueen urakoitsijoilta.
Jos tiilikatolta ei poisteta sammalta, katto alkaa murenemaan 30 vuoden iässä tai peräti aikaisemmin. Tällöin ainoa vaihtoehto on kattoremontti. Kattoremontti tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin säännöllinen tiilikaton huolto.
Sammaleen hävittäminen auttaa myös siinä, että räystäskourut eivät tukkeudu.
Ennen kattotiilet tehtiin pääsääntöisesti savesta, mutta betonitiilet ovat tänä päivänä yleisempiä. Tiilikaton tiilissä on suojaava pinnoite, kun ne saapuvat tehtaalta. Pinnoite antaa tällöin suojan kosteutta ja likaa vastaan.
Pinnoite kuluu ajan myötä pois. Tällöin esiin tulee tiilen paljas pinta. Se kerää kosteutta, jonka seurauksena kattotiilessä alkaa kasvaa sammal.
Sammal ei ole vaarallista asukkaille eikä suoranaisesti katolle. Sammal kuitenkin sitoo itseensä vettä huomattavasti herkemmin kuin kuin tiili. Vesi myös pysyy sidottuna sammaleeseen pidempään kuin tiileen. Katolla viihtyvä vesi on siis vaarallista katon pitkäikäisyydelle.
Sammal on itiökasvi, jolla ei ole ollenkaan juuria. Se imee vettä niin varsilla, lehdillä ja pienillä juuren näköisillä juurtumahapsilla. Sen vuoksi se imee kosteutta erittäin tehokkaasti. Sammal syö tiilessä olevaa kalkkia ja päästää veden tiilen sisään.
Suomessa lämpötila käy pakkasen puolella ja sitten taas plussan puolella. Tällöin sammaleen avulla tiilessä pysyvä vesi supistuu ja laajenee. Tämä aiheuttaa halkeamia tiilissä. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi. Pakkasrapautuminen hajottaa tiiliä hiljalleen.
Työn voi tehdä itse, mutta katolla työskentelyssä on aina omat vaaransa. Kaikilta ei löydy valjaita tai muita tarvittavia välineitä turvalliseen työskentelyyn. Turvallisuus ei koskaan ole oikea paikka säästää. UrakkaDiili suosittelee jättämään katolla työskentelyn ammattilaisille.
Katolla pitää turvallisen liikkumisen lisäksi osata liikkua niin, että ei hajota huolimattomilla askeleilla kattotiilliä.
Tavallisessa verkkoon kytkettävässä painepesurissa ei riitä vesimäärä tai paine sammaleen poistamiseen. Työssä on yleensä käytettävä tehokasta bensiinikäyttöistä painepesuria. Kohtuuttoman suurella paineella peseminen voi taas vaurioittaa vesikatetta.
Ammattilainen osaa myös varmistaa, että saumat, aluskate ja jiirit ovat ehjät, jotta pesuvesi ei pääse seikkailemaan paikkoihin, joihin se ei kuulu.
Sammaleen poistoon on kaksi tapaa:
Sammaleenpoistoaine, kuten esimerkiksi Kerabit Bio Plus, on vahva torjunta-aine, joka hävittää sammalkasvuston ja antaa katolle siistin ilmeen muutamaksi vuodeksi. Se on erittäin helppo tapa itiökasvin poistattamiseen. Se hävittää tehokkaasti myös tiilien väleissä olevan kasvuston.
Aine on tehokasta ja se ei ainoastaan tuhoa itse sammalta. Se tuhoaa tehokkaasti muutkin kasvit jos se pääsee kosketuksiin niiden kanssa. Talon vieressä oleva kukkapenkki voi joutua vaaraan. Rakennuksen vierusta täytyy suojata hyvin.
Katon puhdistukseen kannattaa käyttää painepesuria, kun katto pinnoitetaan samalla. Tehokkaan painepesurin lisäksi työhön ei tarvita muita puhdistusvälineitä. Sammaleenpoistoaineen käyttö on kuitenkin suositeltavaa myös silloin, kun katto pinnoitetaan.
Sammal voi katolla kasvaessaan peräti nostaa huopakaton, eli bitumikaton, saumoja. Sammaleen poisto huopakatolta on suhteellisen suoraviivaista. Vaiheet ovat vastaavia kuin edellä kuvatuissa tiilikaton sammaleen poiston vaiheissa. Katto harjataan ja pestään roskista, jonka jälkeen levitetään poistoaine.
Huopakatoille myydään niille tarkoitettuja sammaleenpoistoaineita.
Sammal ei kasva kuivassa paikassa, joten myös katon altistaminen auringonvalolle on tehokas ja luonnonmukainen vaihtoehto. Tällöin leikataan varjostavat oksat ja muu kasvusto, jotta aurinko pääsee kuivattamaan katon.
Varjostavien oksien leikkaaminen suojaa kattoa myös sammaleelta tulevaisuudessa.
Peltikaton vuosihuollon yhteydessä kannattaa myös tehdä kasvuston poistaminen. Jotkut sammal- ja jäkälälajit pärjäävät erittäin karuissa olosuhteissa ja altistavat katon ruostumiselle.
Sammal ei viihdy yhtä hyvin peltikatolla verrattuna huopa- ja tiilikattoihin. Loivilla peltikatoilla se ei kuitenkaan ole lainkaan tavaton näky. Siitepölyaikaan peltikatto voi vähän vihertää olematta sammaloitunut, mutta ympärivuotinen vihreys viestii siitä, että kattoa täytyy huoltaa.
Myös peltikatto puhdistetaan sammaleesta biohajoavilla aineilla ja mekaanisin menetelmin. Liukas peltikatto on erittäin vaarallinen työskentelyalusta, jonka vuoksi työ kannattaa jättää ammattilaiselle.
Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä
Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,84/5
UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu