Mikä on sammaleen poiston hinta?

Keskimäärin sammaleen poiston hinta on 2 137 euroa (12,88 euroa/m²). Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän sammaleen poistolle.

Kilpailuta sammaleen poisto »
Löydä tekijä remontille UrakkaDiilistä
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta sammaleen poisto ilmaiseksi »
Otto Laitinen
Otto Laitinen
Julkaistu 30.3.2021
Sisällysluettelo

Kuinka paljon sammaleen poisto katolta maksaa?

Sammaleen poiston hinta on erittäin tapauskohtaista. Pohjapinta-alaltaan 150 neliöisen omakotitalon tai mökin katolta sammaleen poisto voi maksaa noin 1800 euroa.

Työn hintaan vaikuttaa paljon se tehdäänkö samassa katon pinnoitus vai ei. Pinnoittaminen ja esimerkiksi rikkinäisten kattotiilien vaihtaminen vaikuttaa työn hintaan.

Tekemällä kuvaavan tarjouspyynnön UrakkaDiilin kautta saat useamman tarjouksen todellisilla hinnoilla sähköpostiin oman alueen urakoitsijoilta.

Sammalta katolla
Pienikin sammalkasvusto altistaa katon sään vaihteluille.

Miksi sammal on tiilikatolle haitallista?

Jos tiilikatolta ei poisteta sammalta, katto alkaa murenemaan 30 vuoden iässä tai peräti aikaisemmin. Tällöin ainoa vaihtoehto on kattoremontti. Kattoremontti tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin säännöllinen tiilikaton huolto.

Sammaleen hävittäminen auttaa myös siinä, että räystäskourut eivät tukkeudu.

Ennen kattotiilet tehtiin pääsääntöisesti savesta, mutta betonitiilet ovat tänä päivänä yleisempiä. Tiilikaton tiilissä on suojaava pinnoite, kun ne saapuvat tehtaalta. Pinnoite antaa tällöin suojan kosteutta ja likaa vastaan.

Pinnoite kuluu ajan myötä pois. Tällöin esiin tulee tiilen paljas pinta. Se kerää kosteutta, jonka seurauksena kattotiilessä alkaa kasvaa sammal.

Sammal ei ole vaarallista asukkaille eikä suoranaisesti katolle. Sammal kuitenkin sitoo itseensä vettä huomattavasti herkemmin kuin kuin tiili. Vesi myös pysyy sidottuna sammaleeseen pidempään kuin tiileen. Katolla viihtyvä vesi on siis vaarallista katon pitkäikäisyydelle.

Sammal on itiökasvi, jolla ei ole ollenkaan juuria. Se imee vettä niin varsilla, lehdillä ja pienillä juuren näköisillä juurtumahapsilla. Sen vuoksi se imee kosteutta erittäin tehokkaasti. Sammal syö tiilessä olevaa kalkkia ja päästää veden tiilen sisään.

Suomessa lämpötila käy pakkasen puolella ja sitten taas plussan puolella. Tällöin sammaleen avulla tiilessä pysyvä vesi supistuu ja laajenee. Tämä aiheuttaa halkeamia tiilissä. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi. Pakkasrapautuminen hajottaa tiiliä hiljalleen.

Voiko työn tehdä itse?

Työn voi tehdä itse, mutta katolla työskentelyssä on aina omat vaaransa. Kaikilta ei löydy valjaita tai muita tarvittavia välineitä turvalliseen työskentelyyn. Turvallisuus ei koskaan ole oikea paikka säästää. UrakkaDiili suosittelee jättämään katolla työskentelyn ammattilaisille.

Katolla pitää turvallisen liikkumisen lisäksi osata liikkua niin, että ei hajota huolimattomilla askeleilla kattotiilliä.

Tavallisessa verkkoon kytkettävässä painepesurissa ei riitä vesimäärä tai paine sammaleen poistamiseen. Työssä on yleensä käytettävä tehokasta bensiinikäyttöistä painepesuria. Kohtuuttoman suurella paineella peseminen voi taas vaurioittaa vesikatetta.

Ammattilainen osaa myös varmistaa, että saumat, aluskate ja jiirit ovat ehjät, jotta pesuvesi ei pääse seikkailemaan paikkoihin, joihin se ei kuulu.

Miten sammal poistetaan tiilikatolta?

Sammaleen poistoon on kaksi tapaa:

 1. Mekaaninen puhdistaminen
 2. Sammaleenpoistoaine

Sammaleenpoistoaine, kuten esimerkiksi Kerabit Bio Plus, on vahva torjunta-aine, joka hävittää sammalkasvuston ja antaa katolle siistin ilmeen muutamaksi vuodeksi. Se on erittäin helppo tapa itiökasvin poistattamiseen. Se hävittää tehokkaasti myös tiilien väleissä olevan kasvuston.

 1. Katto täytyy ensin harjata roskista, irtoavasta sammaleesta, lehdistä ja irtoliasta.
 2. Tämän jälkeen vesikourut täytyy siivota kaikenlaisesta jätteestä, jota irtosi kattoa puhdistaessa.
 3. Ennen aineen levitystä varmistetaan, että katto on kuiva. Katon on myös hyvä olla kuiva muutama tuntia levityksen jälkeen, jotta aine pääsee vaikuttamaan. Tämän vuoksi on hyvä tarkastaa säätiedotus mahdollisen sateen varalta.
 4. Tämän jälkeen laimennettu sammaleenpoistoaine levitetään tasaisesti katolle. Työhön käytetään usein matalapaineruiskua.
 5. Sitten aineen annetaan vaikuttaa. Ainetta ei pestä pois levittämisen jälkeen. Sammaljäte ja sammaleenpoistoaine huuhtoutuvat sateiden myötä alas. Tämä voi kaikkeudessaan kestää viikoista kuukausiin.

Aine on tehokasta ja se ei ainoastaan tuhoa itse sammalta. Se tuhoaa tehokkaasti muutkin kasvit jos se pääsee kosketuksiin niiden kanssa. Talon vieressä oleva kukkapenkki voi joutua vaaraan. Rakennuksen vierusta täytyy suojata hyvin.

Mitä ottaa huomioon, kun työn lisäksi pinnoitetaan tiilikatto?

Katon puhdistukseen kannattaa käyttää painepesuria, kun katto pinnoitetaan samalla. Tehokkaan painepesurin lisäksi työhön ei tarvita muita puhdistusvälineitä. Sammaleenpoistoaineen käyttö on kuitenkin suositeltavaa myös silloin, kun katto pinnoitetaan.

 1. Ensin tarkistetaan, että kaikki katossa olevat saumat ovat ehjät. Lisäksi tarkistetaan katon jiirit ja aluskate. Vesi voi päästä vuodoista paikkoihin, joka voi johtaa ikäviin seurauksiin.
 2. Sitten katto pestään painepesurilla katon harjalta alaspäin. Siten vältetään, että paineella tuleva vesi menisi tiilien alitse aluskatteeseen. Pikkuruisetkin sammalkasvuston osat on poistettava pesurilla huolellisesti, sillä sammal lisääntyy hyvin herkästi.
 3. Jos pesun aikana havaitaan hajonneita kattotiiliä, ne täytyy vaihtaa ehjiin.
 4. Pesun jälkeen vesikourut siivotaan kaikenlaisesta jätteestä.
 5. Katon annetaan kuivua.
 6. Ennen pinnoituksen maalaamista levitetään sammaleenpoistoaine. Sammaleenpoistoaineella helpotetaan myös sammaleen poistoa tiilien välistä.
 7. Sammaleenpoistoaineen annetaan vaikuttaa vuorokausi ja oikeanlaista poistoainetta ei tarvitse pestä pois vaan se jätetään maalipinnoitteen alle.
 8. Tämän jälkeen maalipinnoite levitetään kuivalle katolle. Lue lisää tiilikaton pinnoittamisesta täältä.

Miten sammal poistetaan huopakatolta?

Sammal voi katolla kasvaessaan peräti nostaa huopakaton, eli bitumikaton, saumoja. Sammaleen poisto huopakatolta on suhteellisen suoraviivaista. Vaiheet ovat vastaavia kuin edellä kuvatuissa tiilikaton sammaleen poiston vaiheissa. Katto harjataan ja pestään roskista, jonka jälkeen levitetään poistoaine.

Huopakatoille myydään niille tarkoitettuja sammaleenpoistoaineita.

Sammal ei kasva kuivassa paikassa, joten myös katon altistaminen auringonvalolle on tehokas ja luonnonmukainen vaihtoehto. Tällöin leikataan varjostavat oksat ja muu kasvusto, jotta aurinko pääsee kuivattamaan katon.

Varjostavien oksien leikkaaminen suojaa kattoa myös sammaleelta tulevaisuudessa.

Miten sammalkasvusto poistetaan peltikatolta?

Peltikaton vuosihuollon yhteydessä kannattaa myös tehdä kasvuston poistaminen. Jotkut sammal- ja jäkälälajit pärjäävät erittäin karuissa olosuhteissa ja altistavat katon ruostumiselle.

Sammal ei viihdy yhtä hyvin peltikatolla verrattuna huopa- ja tiilikattoihin. Loivilla peltikatoilla se ei kuitenkaan ole lainkaan tavaton näky. Siitepölyaikaan peltikatto voi vähän vihertää olematta sammaloitunut, mutta ympärivuotinen vihreys viestii siitä, että kattoa täytyy huoltaa.

Myös peltikatto puhdistetaan sammaleesta biohajoavilla aineilla ja mekaanisin menetelmin. Liukas peltikatto on erittäin vaarallinen työskentelyalusta, jonka vuoksi työ kannattaa jättää ammattilaiselle.

Vahvistettuja sammaleen poiston hintoja

Viimeisen 12 kuukauden aikana sammaleen poisto katolta on maksanut keskimäärin 2 137 euroa ja neliöhinta on ollut keskimäärin 12,88 euroa/m². Edullisin työ oli harjakatto hintaan 1 080 euroa. Kallein työ oli harjakatto, mikä maksoi 3 240 euroa. Saat tietää remontillesi hinnan jättämällä tarjouspyynnön UrakkaDiilissä.

Harjakatto

Harvaluoto, Piikkiö

Noin 180 neliön sammaloituneen tiilikaton huolto sisältäen pesun, rikkinäisten tiilien vaihdon, räystäskourujen puhdistuksen, kasvustontorjuntakäsittelyn ja pinnoituksen kahteen kertaan.

 • 180 m²
 • 3 240 euroa (18,00 euroa/m²)
 • Työn osuus 2 520 euroa (14,00 euroa/m²)

Hallila, Tampere

15 vuotta vanhan omakotitalon noin 300 neliömetrin loivan tiilikaton puhdistus

 • 1 080 euroa
 • Työn osuus 1 020 euroa

Annala, Tampere

Määräaikaishuolto 1,5-kerroksisen talon noin 200 neliön harjakatolle.

 • 200 m²
 • 1 500 euroa (7,50 euroa/m²)
 • Työn osuus 1 300 euroa (6,50 euroa/m²)

Gunnarla, Lohja

1,5-kerroksisen omakotitalon ja piharakennuksen katot.

 • 200 m²
 • 2 728 euroa (13,64 euroa/m²)
Asiakkaiden kokemuksia
Pysyi aikataulussa, teki sovitusti selkeän tarjouksen mukaan ja hyvää jälkeä.
Antti, Helsinki
Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.
Tomi, Kauniainen
Nopeasti vastasi tarjouspyyntöön ja hoiti homman jo seuraavalla viikolla ja aikataulussa. Viestintä oli myös mutkatonta eikä työnjäljessä ole valitettavaa.
Jukka, Tampere
Erittäin hyvä ja laadukas työn jälki. Urakka työstettiin nopeasti. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.
Hannele, Nurmijärvi
Ystävällinen ja hyvä palvelu. Työ tehtiin sovitusti.
Petra, Helsinki
Työn jälki on hyvä ja työntekijät joustavia ja luotettavia. Työ tehtiin ripeällä otteella.
Kaija, Karvia
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta sammaleen poisto ilmaiseksi »