Mikä on aidan rakentamisen hinta?

Keskimäärin aidan rakentamisen hinta on 2 486 euroa. Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän aidan rakentamiselle.

Kilpailuta aidan rakentaminen »
Löydä tekijä remontille UrakkaDiilistä
Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta aidan rakentaminen ilmaiseksi »
Otto Laitinen
Otto Laitinen
Päivitetty 1.2.2024
Sisällysluettelo

Kuinka paljon aidan rakentaminen maksaa?

Aidan rakentamisen hinta on lähtökohtaisesti kiinni omasta budjetista. Halvallakin voi toteuttaa verkkoaidan rajaamaan tonttia. Suuntaa-antavasti voidaan sanoa, että 15 metriä pitkän ja 160 cm korkean puuaidan rakentamisen hinta voi olla 2000 €. 40 metrisen metalliaidan tekeminen betonivaluperustuksilla voi maksaa taas 1000 €.

Vanhan aidan purkaminen ja jätteen kuljettaminen luonnollisesti lisää kustannuksia. Vanhan 50 metrisen puuaidan purkaminen ja uuden pystyttäminen voi nousta yli 5000 € riippuen aidan materiaaleista.

Aidan rakentamisen hinta koostuu seuraavista tekijöistä:

 • Aidan pituus
 • Aidan korkeus
 • Aidan rakennusmateriaali
 • Rakennusmateriaalien määrä
 • Maa-aines, jolle aita rakennetaan
 • Aidan perustukset
 • Vanhan aidan purkukustannukset
 • Työn tunti- tai urakkahinta

Kun mietitään aidan rakentamisen kustannuksia, tärkeintä on kartoittaa sen käyttötarkoitus. Halutaanko, että se on näköeste, melueste, tuulieste, halutaanko vain tonttien välinen raja selkeyttää vai esimerkiksi estää koirien kulku naapurin tontille?

Tontin rajaamiseen niin ihmisille kuin koirille voi riittää kevyt verkkoaita, joka on luonnollisesti kustannuksiltaan halvempi kuin tiivis ja korkea aita. Jos taas aidan käyttötarkoitus on olla näköeste, aidan täytyy vastaavasti olla tiivis ja korkea.

Aidan materiaalivalinta on oleellinen kustannuksien osalta. Puuaita on edullinen, perinteikäs, uusiutuva ja ekologinen vaihtoehto, mutta se vaatii kuitenkin enemmän huoltoa kuin muovi- ja metalliaidat.

Aitoja on monia erilaisia, jonka vuoksi selvän vastauksen hinnasta saat pyytämällä useamman tarjouksen työstä alueesi urakoitsijoilta.

Mies siistimässä pensasaitaa.
Pensasaita on myös oiva näköeste puisen rakennetun aidan sijaan.

Tarvitseeko työhön toimenpideluvan?

Aidan rakentamiseen tarvittava lupa on yleisimmin toimenpidelupa, jota haetaan sähköisesti. Se haetaan Lupapiste-palvelusta. Pääsääntöisesti Helsingissä tai Vantaalla työhön ei tarvitse toimenpidelupaa, jos aita on enimmillään 1200 mm korkea aita, joka on kiinteistön rajalla.

Myöskin Tampereella on sama menettely sekä pensasaidan saa rakentaa ilman toimenpidelupaa. Katurajalle saa rakentaa vain 600 mm korkean aidan ilman toimenpidelupaa.

Kunnilla on vaihtelevia käytäntöjä lupien suhteen, jonka vuoksi on tärkeää tiedustella toimenpideluvan tarpeellisuutta kohteen kunnan rakennusviranomaiselta. Varsinkin jos aiheesta on minkäänlaisia epäilyksiä. Ammattitaitoinen urakoitsija osaa myös neuvoa lupa-asioiden suhteen.

Saako aidan rakentaa ilman naapurin lupaa?

Pääsääntöisesti Helsingissä yli 1600 mm korkea aita, joka on kiinteistön rajalla vaatii kirjallisen sopimuksen naapurin kanssa.

Tampereella alle 1200 mm korkean aidan saa rakentaa ilman naapurin lupaa. Aita täytyy kuitenkin olla rakennettu niin, että sen voi huoltaa omalta tontilta. Naapurin tontille ei saa siis mennä huoltamaan aitaa. Aidan etäisyys naapurin tontista täytyy olla isompi kuin rakennetun aidan korkeus.

Pensasasaita voi olla myös loistava näköeste. Esimerkiksi Tampereella pensasaidan saa rakentaa tonttien rajalle naapurin suostumuksella ja omalle tontille ilman naapurin lupaa.

Varmista oman kohteesi tilanne aina oman kunnan rakennusviranomaiseltasi.

Voiko aidan rakentamisesta hakea kotitalousvähennystä?

Kyllä. Piha-aidan rakentamisesta ja kunnostuksesta voi hakea kotitalousvähennystä. Sen määrä on 40 % työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Aidan materiaaleista ei siis voi hakea vähennystä.

Pensasaidan leikkaamisesta voi myös hakea kotitalousvähennystä.

Vuonna 2024 sen enimmäismäärä on 2 250 €, mutta puolison kanssa  4 500 €. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 €.

Jos aidan pystyttämisen tilaa urakoitsijalta, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, työstä ei voi hakea kotitalousvähennystä. Kaikki UrakkaDiilin urakoitsijat kuuluvat ennakkoperintärekisteriin.

Kuinka syvälle aidan perustukset kuuluu upottaa?

Aidan perustuksia miettiessä täytyy huomioida aidan tuleva korkeus, rakenne ja maaperän laatu. Eräänlainen nyrkkisääntö kuitenkin on, että perustuskuoppien syvyyden täytyisi olla yksi kolmasosa aidan korkeudesta.

Jos maa routii, perustusten täytyy yltää routarajan alle. Useimmiten 120 senttimetrin syvyys riittää ja taas pohjoisempana voi joutua kaivamaan kuopat peräti yli 2 metriin.

Aidan tolpat asetetaan kuoppiin ja täytetään yleisimmin betonilla tai kivillä. On olemassa myös erittäin vankkoja betonipilareita, joita saa valmiina rautakaupoista.

Jos aita on yli 160 cm korkea, yleinen vaihtoehto perustuksille on betonivaluperustus.

Mitä ottaa huomioon ennen työn aloittamista?

Aitaa suunniteltaessa ensiksi täytyy tutustua asemakaavamääräyksiin ja rakentamistapaohjeisiin sekä olemassa olevan rakennuskannan ominaispiirteisiin. Ota huomioon niin polkupyörätelineiden, postilaatikoiden ja muiden pihapiirin asiat, ettei uusi aita haittaa niiden toiminnallisuutta.

Naapurisovun vuoksi kannatta lähtökohtaisesti keskustella avoimesti aidan pystyttämisestä naapurien kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lisäksi kannattaa selvittää missä kulkee mahdollisia johtoja tai kaapeleita, jotta näiden hajottamiselta vältytään aitaa pystyttäessä.

Vahvistettuja aidan rakentamisen hintoja

Viimeisen 12 kuukauden aikana aidan rakentaminen on maksanut keskimäärin 2 486 euroa. Edullisin työ oli puuaita hintaan 236 euroa. Kallein työ oli puuaita, mikä maksoi 8 330 euroa. Saat tietää remontillesi hinnan jättämällä tarjouspyynnön UrakkaDiilissä.

Puuaita

Klaukkala, Nurmijärvi

5 metriä pitkä ja 180 senttimetriä korkea puuaita

 • 947 euroa
 • Työn osuus 547 euroa

Valkeakoski, Valkeakoski

Asunto-osakeyhtiölle 75 metriä pitkä ja 150 senttimetriä korkean aidan rakentaminen.

 • 8 330 euroa
 • Työn osuus 1 484 euroa

Haurala, Lempäälä

10 metriä pitkän ja 120 senttimetriä korkea

 • 350 euroa
 • Työn osuus 300 euroa

Haaga, Helsinki

Noin metrin korkean aidan uusiminen 12 metrin pituudelta ja 7-askelmaisten portaiden uusiminen.

 • 3 838 euroa
 • Työn osuus 2 700 euroa

Vuores, Tampere

36 metriä pitkän ja reilun metrin korkea. Rinnetontti ja usean metrin korkeusero.

 • 2 500 euroa

Lintuvaara, Espoo

Paritalon terassien välisen aidan korottaminen

 • 236 euroa
Asiakkaiden kokemuksia
Pysyi aikataulussa, teki sovitusti selkeän tarjouksen mukaan ja hyvää jälkeä.
Antti, Helsinki
Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.
Tomi, Kauniainen
Nopeasti vastasi tarjouspyyntöön ja hoiti homman jo seuraavalla viikolla ja aikataulussa. Viestintä oli myös mutkatonta eikä työnjäljessä ole valitettavaa.
Jukka, Tampere
Erittäin hyvä ja laadukas työn jälki. Urakka työstettiin nopeasti. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.
Hannele, Nurmijärvi
Ystävällinen ja hyvä palvelu. Työ tehtiin sovitusti.
Petra, Helsinki
Työn jälki on hyvä ja työntekijät joustavia ja luotettavia. Työ tehtiin ripeällä otteella.
Kaija, Karvia
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,81/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta aidan rakentaminen ilmaiseksi »