Parketin hionta ja lakkaus

Lue alta, mitkä tekijät vaikuttavat parketin hionnan hintaan ja miten voit säästää pitkän pennin. Löydät UrakkaDiilistä myös luotettavan tekijän lattiaremontillesi.

Kilpailuta lattiatyösi »
Löydä tekijä remontille UrakkaDiilistä

Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. toivottu sävy, lattian pinta-ala ja korjattavien vaurioiden määrä. Huonokuntoisen vanhan parketin hionta vaatii enemmän työtä. Tavallinen läpikuultava kirkas lakkaus on valkolakkausta pari euroa neliöltä edullisempaa. Pienemmän pinta-alan työstämisen neliöhinta on suuremman pinta-alan työstämistä korkeampi.

Näin UrakkaDiili toimii
1
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
2
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
3
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta lattiatyösi ilmaiseksi »
Eemil Kraft
Eemil Kraft
Päivitetty 29.11.2021
Sisällysluettelo

Paljonko parketin hionta maksaa?

Parketin hionnan ja lakkauksen hinta on tyypillisesti 25-35 euroa per neliömetri. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. toivottu sävy, lattian pinta-ala ja korjattavien vaurioiden määrä. Huonokuntoisen vanhan parketin hionta vaatii enemmän työtä. Tavallinen läpikuultava kirkas lakkaus on valkolakkausta pari euroa neliöltä edullisempaa. Pienemmän pinta-alan työstämisen neliöhinta on suuremman pinta-alan työstämistä korkeampi.

Katso toteutuneet parketin hionnan ja lakkauksen hinnat täältä.

Parketin hionta pienellä hiomakoneella
Parkettilattian reunat hiotaan pienemmällä hiomakoneella

Kannattaako parketin hionta?

Parkettilattian ehostaminen hionnalla ja lakkauksella on suosittu ja kohtuuhintainen keino ylläpitää asunnon ilmettä ja arvoa. Perinteisen kuultavan lakkauksen sijaan nykyisin on suositumpaa lisätä asunnon valoisuutta sävyttämällä lattia vaaleansävyiseksi. Lattia on myös mahdollista sävyttää tummaksi, petsata, öljytä tai maalata.

Voiko lattiani hioa?

Tyypillisen parkettilattian voi hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Poikkeuksena on massiiviparketit, jotka ovat merkittävästi paksumpia eli niistä löytyy myös enemmän hiontavaraa. Mikäli lattiaan on muodostunut tummia kohtia eli kosteudesta johtuvia tummumia vaaditaan tavallista reilumpaa hiontaa. Tummimien hiominen on mahdollista vain jos hiontavaraa on riittävästi ja kosteus ei ole läpäisyt koko parkettia.

Kauanko lakka kuivuu?

Lakka kuivuu nopeasti, mutta on suositeltavaa antaa sen kuivua rauhassa 2-3 päivässä ennen kuin sen päällä kävelee. Painavat huonekalut ja matot on suositeltavaa asettaa paikoilleen noin 1-2 viikon kuluttua lakan lopullisen kovettumisen varmistamiseksi.

Saako työstä kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennyksen saa parketin hionnan ja lakkauksen työn osuudesta. Tyypillisesti työn osuus on 70-90% kokonaishinnasta.

Vuonna 2020 saat vähentää 40% arvonlisäverollisesta työn osuudesta henkilökohtaisessa verotuksessasi. Yhden vuoden aikana voi vähentää enintään 2250 euroa per henkilö eli esimerkiksi pariskunta voi vähentää yhteensä 4500 euroa.

Kotitalousvähennyksen voi saada ainoastaan jos yritys on ennakkoperintärekisterissä. Kaikki UrakkaDiilissä tarjouksia tekevät urakoitsijat ovat ennakkoperintärekisterissä.

Parketin asennus on myös työ, josta saa kotitalousvähennyksen.

Laske sinun urakkasi kotitalousvähennyksen osuus UrakkaDiilin kotitalousvähennyslaskurilla.

Mitä on hyvä tietää ennen työn tilaamista?

Isossa kuvassa projekti koostuu kolmesta vaiheesta: esivalmistelut, urakoitsijan työ ja lakan kuivuminen.

Esivalmistelut ennen urakoitsijan saapumista

Ennen urakoitsijan työtä on tärkeää huolellisesti esivalmistella lattia, jotta ammattilainen pääsee hiomaan kaikista toivomistasi paikoista ja näin lopputuloksesta tulee sinulle mieleinen. Poista ainakin seuraavat ellet sovi urakoitsijan kanssa toisin:

  • Jalka- ja ovilistat
  • Huonekalujen osat joiden alla on parkettia
  • Irroitettavat kaapit, jotka ovat parketin päällä
  • Liukuovet, jotka ovat parketin päällä

Esivalmisteluihin kuuluu myös huonekalujen siirtäminen siten, että hiottavien ja lakattavien huoneiden lattioilla ei ole mitään. Asutun huoneiston työstäminen on mahdollista osissa eli ensin osa huonekaluista siirretään asunnon toiseen osaan, josta ne siirretään lakan kuivumisen jälkeen toiselle puolelle.

Huolehdi myös seuraavat asiat urakoitsijaa varten

  • Asunnossa on sähköt
  • Jokaisessa huoneessa on kattovalo
  • Lämmitys on riittävä lakan kuivumista varten

Miten lattia hiotaan?

Lautaparketin kuten minkä tahansa puu- ja lautalattian hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla ja vaihdetaan hienompaan askel askeleelta. Hionnassa käytetään merkistä ja mallista riippuen 50-80 kiloista lattiahiomakonetta. Seinän reunat ja yksityiskohdat hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella. Lattian puupuhtaaksi hionta eli perusteellinen hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta lakkaus on kestävä ja pitkäikäinen.

Lattian pinta-alasta riippuen tyypillisen kodin parketin hionta kestää 1-3 päivää. Usein urakoitsijat lupaavat esimerkiksi alle 50 neliön kohteen 1-2 päivässä ja 50-100 neliön kohteen 1-3 päivässä.

Vinkki: Lattiahiomakoneen painon vuoksi urakoitsijalle mielyttävän ja sujuvan työympäristön varmistamiseksi suosittelemme varaamaan kohteeseen mahdollisimman esteettömän reitin ja kertomaan urakoitsijalle hyvissä ajoin mahdollisista esteistä kuten hissittömästä kerrostalosta.

Parketin hionta ja lakkaus
Parketin hionnassa käytetään noin 100 kg painavaa hiomakonetta

Miten puulaji vaikuttaa lopputulokseen?

Vanhan puulattian hionta paljastaa puun todellisen sävyn. Esimerkiksi koivuparketti on luonnostaan vaaleansävyinen ja mäntyparketti puolestaa on hieman kellertävä. Sävyttämättömänä lakatun lattian väri muuttuu ajan saatossa usein tummemmaksi ja muuttaa puulajista riippuen sävyään. Esimerkiksi koivusta tulee punertava ja männystä kellertävä.

Miten lattia lakataan?

Hienoksi hionnan ja pölyjen puhdistuksen jälkeen on vuorossa lattian lakkaus. Lakkakerroksia vedetään tyypillisesti 3-7 kohteesta ja lakan ominaisuuksista riippuen. Jokaisen kerroksen jälkeen lakan annetaan kuivua. Osa moderneista lakoista kuivuu erittäin nopeasti. Kodin lakkauksessa on suosituinta käyttää kovaa julkisentilan lakkaa, joka kestää parhaiten arjen kulutusta.

Lattian lakkaus telalla
Lattian lakkauksessa voidaan käyttää telaa tai lastaa

Valkokuultolakkaus vai sävytys tummaksi?

Lakkauksen yhteydessä parketin oma puunväri on mahdollista sävyttää vaaleammaksi tai tummemmaksi. Vaaleaksi sävyttämisestä käytetään usein termeijä parketin valkolakkaus ja valkokuultolakkaus. Termeillä tarkoitetaan samaa asiaa. Kuultavaksi sävytetty lakkaus voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Lattia voidaan joko lakata valmiiksi sävytetyllä lakalla tai se voidaan ensin värjätä ja lakata päälle kirkkaalla lakalla. Kuultolakan sävyksi voidaan valkoisen sijaan valita tumma tai värillinen sävy. Jos puun kuvio halutaan peittää se onnistuu parketin maalauksella. Lattian voi maalata lattiamaalilla valkoiseksi tai värillä sävytetyksi esimerkiksi harmaaksi.

Parketin lakkaus
Hiotun parketin käsittelyssä käytetään usein läpinäkyvää kirkasta tai valkokuultoista lakkaa, mutta käsittely on mahdollista myös muilla sävyillä.

Mitä huomioida mosaiikkiparketin hionnassa?

Mosaiikkiparketin käsittelyssä on muutamia erityispiirteitä lautaparketin käsittelyyn verrattuna. Mosaiikin palat ovat herkempiä rikkoutumaan, joten hionta vaatii erityistä huolellisuutta. Irronneiden palojen korjaaminen uusilla paloilla on mahdollista, mutta kannattaa huomioida ettei kaiken kokoisia mosaiikkipaloja enää löydy markkinoilta. Kannattaakin siis hyvissä ajoin mainita urakoitsijalle jos epäilet, että lattiaan täytyy vaihtaa paloja.

Vanha mosaiikkiparketti
Vanha mosaiikkiparketti, mikä kaipaa hiontaa

Voiko kodissa asua työn aikana?

Asuminen parketin hionnan ja lakkauksen aikana ei ole suositeltavaa. Tyypillisesti työn jakaminen kahteen osaan lisää hieman työn hintaa. Jaettaessa työ useaan osaan huonekaluja siirretään, kun lakka on kuivunut. Työ on edullisinta suorittaa, kun asunnossa ei ole huonekaluja.

Voiko parkettia korjata?

Kosteudesta syntyneet tummumat korjataan hiomalla. Jos kosteus on imeytynyt syvälle puuhun sitä ei välttämättä ole mahdollista hioa kokonaan pois.

Parketin irronneet palat voidaan korjata vaihtamalla palat uusiin. Tässä täytyy kuitenkin huomioida se, että saman kokoisia paloja on saatavilla. Esimerkiksi joitain vanhoja mosaiikkiparketin paloja ei enää ole saatavilla.

Pienemmät naarmut lähtevät tavallisesti hionnan yhteydessä. Suurempien kolhujen korjaus onnistuu parhaiten parketin korjausmassalla. Se on tyypillisesti puusta ja lakasta valmistettu aine.

Parketin korjausmassan levittäminen
Parketin korjausmassalla korjataan isommat kolhut

Vahvistettuja parketin hionnan ja lakkauksen hintoja vuonna 2021

Julkaisemme toteutuneet hinnat kuntakohtaisesti. Selvitä parketin hionnan ja lakkauksen hinta lähialueellasi.

Kokemuksia parketin hionnasta ja lakkauksesta

Parketin hionta ja lakkaus Oulussa
Vahva suositus tälle porukalle - kaikki sujui täydellisesti ja sitä oli myös lopputulos.
Ossi, Oulu
Parketin hionta ja lakkaus Pyhtäällä
Lopputulos näyttää hyvältä.
Anne, Pyhtää
Parketin hionta ja lakkaus Jyväskylässä
Kävivät arvioimassa lattian ja tehtiin suunnitelma, jossa pysyttiin. Ajallaan ja sitä, mitä pitikin. Nyt on uusi lattia, niin on hyvä hionta ja lakkaus. Ja vieläpä nopeasti käyttövalmiskin. Suosittelen lämpimästi muillekin. Hyvä kun uskalsin.
Tarja, Jyväskylä
Parketin hionta ja lakkaus Salossa
Aikataulut pitivät hyvin ja työn jälki todella siistiä ja kaunista.
Virpi, Salo
Parketin hionta ja lakkaus Konnevedellä
Suosittelen yritystä. Lattiasta tuli siisti ja työn jälki on hyvä. Hinta oli kohdillaan.
Sari, Konnevesi
Parketin hionta ja lakkaus Tampereella
Täsmällinen, ammattitaitoinen, hyvä laatu, asiantunteva opastus ja neuvonta, hinta ja laatu kohtaavat, ystävällinen palvelu.
Sinikka ja Jouko, Tampere
UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa

Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä

Jokainen työ arvioidaan

Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,84/5

Avainlippu
Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu

Kilpailuta lattiatyösi ilmaiseksi »

UrakkaDiilin avulla löydät luotettavan urakoitsijan remontillesi.

Kilpailuta remonttisi »
Avainlippu suomalaista palvelua
UrakkaDiili