Paljonko maksaa parketin hionta ja lakkaus?

Löydä tekijä remontillesi parhaalla hinnalla. UrakkaDiili kilpailuttaa parkettiremonttisi puolestasi. Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä. Jätä rohkeasti tarjouspyyntö. Et sitoudu vielä mihinkään. Mukana on 184 urakoitsijaa.

Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. toivottu sävy, lattian pinta-ala ja korjattavien vaurioiden määrä. Huonokuntoisen vanhan parketin hionta vaatii enemmän työtä. Tavallinen läpikuultava kirkas lakkaus on valkolakkausta pari euroa neliöltä edullisempaa. Pienemmän pinta-alan työstämisen neliöhinta on suuremman pinta-alan työstämistä korkeampi.

Parketin hionnan ja lakkauksen hinta

Parketin hionnan ja lakkauksen hinta on tyypillisesti 25-35 euroa per neliömetri.

Esimerkkejä toteutuneista parkettihionta ja lakkaus hinnoista

  • 30 m² yksiö kirkkaalla lakalla 900 euroa eli 30 euroa €/m²
  • 80 m² kolmio valkolakattuna 2400 euroa eli 30 euroa €/m²
  • 120 m² omakotitalo kirkkaalla lakalla 3000 euroa eli 25 euroa €/m²

Katso tarkempia hintatietoja kaupunkikohtaisesti:

UrakkaDiili kilpailuttaa parketin hionnan ja lakkauksen puolestasi

UrakkaDiilin kautta saat yhdellä tarjouspyynnöllä tarjouksen useammalta urakoitsijalta. Kaikki palvelussa mukana olevat urakoitsijat ovat taustatarkastettuja ja työn tilaajat arvioivat urakoitsijat aina työn valmistumisen jälkeen. Jätä rohkeasti tarjouspyyntö. Se ei sido sinua mihinkään.

Jätä tarjouspyyntö parketin hionnasta ja lakkauksesta »

Muista kotitalousvähennys työn osuudesta

Saat vähentää 50% arvonlisäverollisesta työn osuudesta henkilökohtaisessa verotuksessasi. Yhden vuoden aikana voi vähentää enintään 2400 euroa per henkilö eli esimerkiksi pariskunta voi vähentää yhteensä 4800 euroa.

Kotitalousvähennyksen voi saada ainoastaan jos yritys on ennakkoperintärekisterissä. Kaikki UrakkaDiilissä tarjouksia tekevät urakoitsijat ovat ennakkoperintärekisterissä.

Voiko lattiani hioa?

Parkettilattian ehostaminen hionnalla ja lakkauksella on suosittu ja kohtuuhintainen keino ylläpitää asunnon ilmettä ja arvoa. Perinteisen kuultavan lakkauksen sijaan nykyisin on suositumpaa lisätä asunnon valoisuutta sävyttämällä lattia vaaleansävyiseksi. Lattia on myös mahdollista sävyttää tummaksi, petsata, öljytä tai maalata.

Tyypillisen parkettilattian voi hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Poikkeuksena on massiiviparketit, jotka ovat merkittävästi paksumpia eli niistä löytyy myös enemmän hiontavaraa. Mikäli lattiaan on muodostunut tummia kohtia eli kosteudesta johtuvia tummumia vaaditaan tavallista reilumpaa hiontaa. Tummimien hiominen on mahdollista vain jos hiontavaraa on riittävästi ja kosteus ei ole läpäisyt koko parkettia.

Mitä on hyvä tietää ennen kuin tilaan parketin hionnan ja lakkauksen?

Isossa kuvassa projekti koostuu kolmesta vaiheesta: esivalmistelut, urakoitsijan työ ja lakan kuivuminen.

Esivalmistelut ennen urakoitsijan saapumista

Ennen urakoitsijan työtä on tärkeää huolellisesti esivalmistella lattia, jotta ammattilainen pääsee hiomaan kaikista toivomistasi paikoista ja näin lopputuloksesta tulee sinulle mieleinen. Poista ainakin seuraavat ellet sovi urakoitsijan kanssa toisin:

  • Jalka- ja ovilistat
  • Huonekalujen osat joiden alla on parkettia
  • Irroitettavat kaapit, jotka ovat parketin päällä
  • Liukuovet, jotka ovat parketin päällä

Esivalmisteluihin kuuluu myös huonekalujen siirtäminen siten, että hiottavien ja lakattavien huoneiden lattioilla ei ole mitään. Asutun huoneiston työstäminen on mahdollista osissa eli ensin osa huonekaluista siirretään asunnon toiseen osaan, josta ne siirretään lakan kuivumisen jälkeen toiselle puolelle.

Huolehdi myös seuraavat asiat urakoitsijaa varten

  • Asunnossa on sähköt
  • Jokaisessa huoneessa on kattovalo
  • Lämmitys on riittävä lakan kuivumista varten

Parketin hionta
Parketin hionnassa käytetään noin 100 kg painavaa hiomakonetta

Lattian hionta pähkinänkuoressa

Lautaparketin kuten minkä tahansa puu- ja lautalattian hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla ja vaihdetaan hienompaan askel askeleelta. Hionnassa käytetään merkistä ja mallista riippuen 50-80 kiloista lattiahiomakonetta. Seinän reunat ja yksityiskohdat hiotaan erilaisilla käsihiomakoneilla. Lattian puupuhtaaksi hionta eli perusteellinen hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta lakkaus on kestävä ja pitkäikäinen.

Lattian pinta-alasta riippuen tyypillisen kodin parketin hionta kestää 1-3 päivää. Usein urakoitsijat lupaavat esimerkiksi alle 50 neliön kohteen 1-2 päivässä ja 50-100 neliön kohteen 1-3 päivässä.

Vinkki: Lattiahiomakoneen painon vuoksi urakoitsijalle mielyttävän ja sujuvan työympäristön varmistamiseksi suosittelemme varaamaan kohteeseen mahdollisimman esteettömän reitin ja kertomaan urakoitsijalle hyvissä ajoin mahdollisista esteistä kuten hissittömästä kerrostalosta.

Puulajin vaikutus

Vanhan puulattian hionta paljastaa puun todellisen sävyn. Esimerkiksi koivuparketti on luonnostaan vaaleansävyinen ja mäntyparketti puolestaa on hieman kellertävä. Sävyttämättömänä lakatun lattian väri muuttuu ajan saatossa usein tummemmaksi ja muuttaa puulajista riippuen sävyään. Esimerkiksi koivusta tulee punertava ja männystä kellertävä.

Lattian lakkaus lyhyesti

Hienoksi hionnan ja pölyjen puhdistuksen jälkeen on vuorossa lattian lakkaus. Lakkakerroksia vedetään tyypillisesti 3-7 kohteesta ja lakan ominaisuuksista riippuen. Jokaisen kerroksen jälkeen lakan annetaan kuivua. Osa moderneista lakoista kuivuu erittäin nopeasti. Kodin lakkauksessa on suosituinta käyttää kovaa julkisentilan lakkaa, joka kestää parhaiten arjen kulutusta.

Parketin valkolakkaus vai sävytys tummaksi?

Lakkauksen yhteydessä parketin oma puunväri on mahdollista sävyttää vaaleammaksi tai tummemmaksi. Vaaleaksi sävyttämisestä käytetään usein termeijä parketin valkolakkaus ja valkokuultolakkaus. Termeillä tarkoitetaan samaa asiaa. Kuultavaksi sävytetty lakkaus voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Lattia voidaan joko lakata valmiiksi sävytetyllä lakalla tai se voidaan ensin värjätä ja lakata päälle kirkkaalla lakalla. Kuultolakan sävyksi voidaan valkoisen sijaan valita tumma tai värillinen sävy.

Parketin lakkaus
Hiotun parketin käsittelyssä käytetään usein läpinäkyvää kirkasta tai valkokuultoista lakkaa, mutta käsittely on mahdollista myös muilla sävyillä.

Kauanko lakka kuivuu?

Lakka kuivuu nopeasti, mutta on suositeltavaa antaa sen kuivua rauhassa 2-3 päivässä ennen kuin sen päällä kävelee. Painavat huonekalut ja matot on suositeltavaa asettaa paikoilleen noin 1-2 viikon kuluttua lakan lopullisen kovettumisen varmistamiseksi.

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Mosaiikkiparketin käsittelyssä on muutamia erityispiirteitä lautaparketin käsittelyyn verrattuna. Mosaiikin palat ovat herkempiä rikkoutumaan, joten hionta vaatii erityistä huolellisuutta. Irronneiden palojen korjaaminen uusilla paloilla on mahdollista, mutta kannattaa huomioida ettei kaiken kokoisia mosaiikkipaloja enää löydy markkinoilta. Kannattaakin siis hyvissä ajoin mainita urakoitsijalle jos epäilet, että lattiaan täytyy vaihtaa paloja.

Löydä työlle luotettava tekijä

UrakkaDiilin avulla löydät työlle luotettavan tekijän.

Jätä tarjouspyyntö parketin hionnasta ja lakkauksesta »

Säästä aikaa

Useampi tarjous yhdellä tarjouspyynnöllä.

Säästä hinnassa

Jopa 30% edullisempi hinta kilpailuttamalla.

Valitse kotimainen

UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu.

Taustat tarkistettu

Tarjouksia tekevien yrityksien taustat on tarkistettu.