Tilaa salaojitus luotettavalta ammattilaiselta

Kilpailuta salaojitus UrakkaDiilin kautta. Saat yhdellä tarjouspyynnöllä salaojien asentamisesta useampia tarjouksia alueen urakoitsijoilta. Lue alempaa tärkeää tietoa salaojituksesta.
Kilpailuta salaojitus ilmaiseksi »
Näin UrakkaDiili toimii
Täytä tarjouspyyntö
Tarjouspyynnön täyttäminen vie vain kaksi minuuttia.
Vertaile tarjouksia
Saat helposti useita vertailtavia tarjouksia alueellasi toimivilta yrityksiltä.
Valitse tarjous
Valitse mieluisin tarjous ja valmistaudu remontin alkamiseen.
Kilpailuta salaojitus ilmaiseksi »
Otto Laitinen
Päivitetty 18.9.2020

Sisällysluettelo

Mitä on salaojitus?

Salaojitus on maaperän ja perustusten sekä maarakenteiden kuivattamista varten maahan asetettu rei’itetty putkisto. Se imee sisäänsä ympäröivän veden.

Tällä estetään kapillaarivirtaus. Se tarkoittaa veden imeytymistä rakennuksen rakoihin tai huokoisiin aineisiin. Se pitää myös esimerkiksi pohjavedenpinnan riittävällä etäisyydellä ryömintätilan maanpinnasta tai lattiasta.

Salaojituksen kaivanto tehdään usein kaivurin avulla

Kuinka paljon se maksaa?

Salaojituksen hinta on erittäin tapauskohtainen, koska se riippuu paljon kohteen koosta. Mitä suurempi talo, sitä suurempi hinta. Hintaan vaikuttaa myös se asennetaanko esimerkiksi salaojapumppaamo, tehdäänkö sokkeliin lisäeristystä ja monta muuta asiaa. Suuntaa-antavasti voidaan sanoa, että omakotitalon salaojaremontti voi maksaa 13 000 euroa.

Älä mieti turhaan, kilpailuta urakkasi UrakkaDiilin kautta. Tarjouspyynnön tekeminen ei velvoita kuluttajaa mihinkään, joten voit rauhassa katsella tarjouksia, joita saat.

Tehdäänkö se aina rakennukselle?

Yleensä kaikkiin rakennuksiin tehdään salaojitus, mutta jotkut rakennusosat, jotka suunnitellaan vesitiiviiksi voidaan soveltuvasti jättää salaojittamatta, jos se ei onnistu normaaleilla toimenpiteillä.

Ovatko sadevesijärjestelmä ja salaojajärjestelmä erillisiä?

Sadevesijärjestelmä ja salaojajärjestelmä ovat erillisiä. Sadevesiä ei kuulu ikinä ohjata salaojiin. Tällöin salaojajärjestelmä toimisi rakennuksen perustusten kastelujärjestelmänä.

Salaojien ja sadevesien yhdistyminen tapahtuu vasta rakennuksesta kaukana olevalla perusvesikaivolla. Täältä vesi taas ohjataan avo-ojaan tai kunnalliseen sadevesiviemäriin.

Perusvesikaivoon asennetulla pallopudotusventtiilillä varmistetaan veden virtaaminen oikeaan suuntaan, vaikkapa rankan sateen aikana.

Kuinka syvälle salaojaputki laitetaan?

Salaojitus kulkee perinteisesti talon anturan alarajan alapuolella. Putkien korkein kohta täytyy olla minimissään 0,4 m yläpuolisen maanvastaisen tai viereisen lattian alapinnan alapuolella. Suomessa on tärkeää, että salaojat eivät jäädy, joten peitesyvyyden on hyvä olla yli 0,5 metriä.

Jos rakentaessa on käytetty syvälle kaivettuja perusmuuri- tai pilariperustuksia, rakennuksen ulkopuolinen salaojaputki on pilarien välisen sokkelipalikan alapuolella.

Urheiluhenkinen urakoitsija kaivaa salaojituksen lapiolla

Mikä on salaojituskerros?

Salaojituskerros on putkien päälle laitettua luonnonkiviainesta, kuten sepeliä. Sen täytyy olla vettä läpäisevää, jotta hienojakoisemmasta ympäröivästä maa-aineksesta vesi pääsee putkeen, mutta maa-aines ei. Sepeli kestää hyvin rasitusta. Salaojituskerroksen ja hienomman maa-aineksen väliin laitetaan suodatinkangas.

Hieno hiekka ei luonnollisesti sovi putkien ympärille, sillä se tukkii putkien reiät. Putken sivuilla kerros on minimissään 0,1 metriä ja päällä minimissään 0,2 metriä.

Miten varmistan että salaojitus toimii?

Oikein tehdyssä salaojituksessa on tarkastuskaivot. Kun lumet ovat sulaneet, katso onko vedenpinta putkien yläpuolella. Jos näin on, putket eivät välttämättä vedä tarpeeksi. Tällöin on hyvä tarkastaa järjestelmä kaivamalla kuoppa anturaan saakka.

Voit myös laskea vettä ylemmästä salaojakaivosta. Jos vesi ei virtaa vapaasti alempaan salaojakaivoon, tilaa urakoitsija puhdistamaan ne.

Tähän keinoon tarvitset kuitenkin kohtuullisen paineen. Puutarhaletkussa ei välttämättä riitä paine tähän. Varmista kuitenkin, että kaivojen siivilät on puhdistettu erinäisistä irtoroskista.

Jos jonkin salaojan kohdalla vesi ei virtaa vapaasti, tilaa välittömästi joku puhdistamaan salaojat, sillä vesivahingot, jotka johtuvat tukkeutuneista salaojista tulevat hyvin kalliiksi.

Salaojaputkiston tekninen käyttöikä on 40 vuotta tarkastuskaivojen kanssa ja ilman näitä 30 vuotta. Näin kertoo KH 90-00403 -kortti (Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot).

Kuinka kaukana kaivannon seinämästä tai rakenteesta salaojan täytyy olla?

Salaoja tehdään minimissään 200 mm päähän.

Kuinka paljon putken kuuluu viettää?

Normaalisti salaojien kaltevuus on 1:100, mutta sen minimikaltevuus on 1:200.

Saako työstä kotitalousvähennyksen?

Salaojaremontti on kotitalousvähennyksen piiriin kuuluva työ. Voit siis hakea vähennystä henkilökohtaisessa verotuksessa. Kotitalousvähennys on 40 % salaojituksen työn osuuden arvonlisäverollisesta hinnasta.

Vähennyksen määrä on enimmillään 2250 euroa ja puolison kanssa 4500 euroa. Työ täytyy tilata ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä, jotta siitä voi hakea vähennystä.

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Kilpailuta salaojitus ilmaiseksi »
Asiakkaiden kokemuksia
Peltikaton pesu Helsingissä

Ystävällinen ja hyvä palvelu. Työ tehtiin sovitusti.

Petra, Helsinki

Katon maalaus ja pinnoitus Kauniaisissa

Nopeasti ja sovitusti valmiina. Katto näyttää hyvältä.

Tomi, Kauniainen

Parketin hionta ja lakkaus Jäälissä

Yhteydenpito ja työ sujuivat täyden kympin arvoisesti.

Teea, Jääli

UrakkaDiili pähkinänkuoressa
Säästä aikaa UrakkaDiilillä
Saat useamman tarjouksen yhdellä tarjouspyynnöllä.
Säästä jopa 30% kilpailuttamalla
Kilpailuttamalla paras hinta ja selvä säästö.
Jokainen työ arvioidaan
Asiakasarvioiden keskiarvo kuluvana vuonna 4,77/5.
Valitse kotimainen
UrakkaDiili on 100% suomalainen palvelu.
Kilpailuta salaojitus ilmaiseksi »
Mikä on UrakkaDiili?YhteystiedotUrakoitsijalleTietosuoja
UrakkaDiilin avulla löydät luotettavan urakoitsijan ja laadit sopimuksen remontillesi.
Kilpailuta remonttisi »
UrakkaDiili